Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kroppsideal

Skapad 2020-11-09 13:01 i Folkungaskolan gymnasium Linköping
Gymnasieskola Idrott och hälsa
Kroppsideal är något som har funnits i generationer och påverkar oss på ett eller annat sätt, för alla har vi något man vill förändra med sin kropp. Men varför? Hur blir vi påverkade av kroppsidealet? Hur ska man förhålla sig till kroppsidealet?

Innehåll

Under vecka 49-50 (ev.51) kommer b.la. dessa punkter beröras:

Kroppsideal ur ett historiskt perspektiv

Kroppsideal i olika medier - Vad är det som påverkar oss och varför?

BMI

Kroppsidealets konsekvenser

Examination:

Området examineras genom seminarium. Syftet med seminariet är att eleverna får möjlighet att samtala kring kroppsideal och dess effekter för att kunna stärka sig själva och andra.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Den fysiska aktivitetens och livsstilens betydelse för kroppslig förmåga och hälsa.
  Idr  -
 • Kosthållning, droger och dopningspreparats betydelse för hälsa och prestation.
  Idr  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra aktiviteter i naturmiljöer. Dessutom kan eleven utförligt och nyanserat diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och utförligt och nyanserat beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt.
  Idr  A
 • Eleven kan med säkerhet och med goda rörelsekvaliteter genomföra aktiviteter i naturmiljöer. Dessutom kan eleven utförligt diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och utförligt beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt.
  Idr  C
 • Eleven kan med goda rörelsekvaliteter genomföra aktiviteter i naturmiljöer. Dessutom kan eleven översiktligt diskutera friluftsliv, motion och idrott som sociala och kulturella fenomen och översiktligt beskriva hur olika livsstilar och kroppsideal framträder i träningsverksamheter, friluftsliv och samhället i övrigt.
  Idr  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: