Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

HT 20- Idrott&Hälsa- Redskapsgymnastik&Parkour

Skapad 2020-11-09 20:18 i Holstagårdsskolan Helsingborg
Under veckorna 10-14 kommer vi arbeta med redskapsgymnastik på ett sätt att utveckla din rörelseförmåga. Vi kommer att arbeta med olika redskapsbanor där du kommer att jobba med att träna och utveckla din smidighet, koordination,styrka och balans. Vi kommer även leka olika lekar som bygger på samarbete och gemenskap. Där kommer du att få träna din rörelse och hur du anpassar dig till laget och reglerna för att ni tillsammans ska lyckas med leken.
Grundskola 9 Idrott och hälsa
Under veckorna 46-49 kommer vi arbeta med redskapsgymnastik på olika sätt för att utveckla din rörelseförmåga. Vi kommer att arbeta med olika redskap där du kommer att jobba med att träna och utveckla din smidighet, koordination,styrka och balans. För att du ska utvecklas så mycket som möjligt kräver det här arbetet att du tar stort ansvar med träningen på lektionerna. Det gäller att du vågar utmana dig och testa nya saker. Genom träning kommer du bli bättre. Ni kommer även att arbeta i en mindre grupp och skapa er egen redovisning som även ska innehålla lite "samarbetsövningar".

Innehåll

Inledning

Syfte: Under veckorna 46-49 kommer vi arbeta med redskapsgymnastik på olika sätt för att utveckla din rörelseförmåga. Vi kommer att arbeta med olika redskap där du kommer att jobba med att träna och utveckla din smidighet, koordination,styrka och balans. För att du ska utvecklas så mycket som möjligt kräver det här arbetet att du tar stort ansvar med träningen på lektionerna. Det gäller att du vågar utmana dig och testa nya saker. Genom träning kommer du bli bättre. Ni kommer även att arbeta i  en mindre grupp och skapa er egen redovisning som även ska innehålla lite "samarbetsövningar".

Du kommer att öva de motoriska grundformerna på de olika redskapen och i  de olika banorna vi bygger upp:

krypa

åla

rulla

hoppa

balans

 

Arbetssätt

Vi kommer att öva på olika redskap:

matta 

plint

bom 

ringar

trampett

satsbräda 

räck

samarbetsövningar på mattan

rörelse till musik 

Vi kommer att träna på olika redskap och genomföra olika övningar. Det kommer finnas olika nivåer och en tydlig progression och svårighetsgrad i de olika momenten. Tillsammans kommer vi även bygga olika hinderbaner med parkour inslag där du ska använda dina olika färdigheter på de olika redskapen och ta dig fram på ett kreativt och varierat sätt. Du ska träna upp din rörelse för att förbättra din röreslekvaliteer inom redskapsgymnastik. Du kommer att tillhöra en mindre grupp och ni tillsammans ska redovisa era rörelser på olika redskap och även göra olika "samarbetsövningar" på mattan. 

Individuell uppgift: Egen träning - träna din egen färdighet på de olika redskapen/banorna och skapa en egen film på dig själv.

Gruppuppgift: Ni i den mindre gruppen kommer få en långmatta med olika redskap och där ska ni tillsammans skapa rörelser på ett kreativt sätt till musik.

Exempel på röreslekvalit'e inom Redskapsgymnastik:

Du har ett bra flyt och hittar bra övergångar mellan de olika rörelserna.Du hittar balansen före, under och efter övningen. Du har kontroll över din rörelse under hela övningen. Du kan upprepa övningen med samma goda resultat. Rörelsen är komplex. 

Bedömning:

Du kommer bedömas utifrån hur du visar din rörelseförmåga:

- hur du visar dina rörelseförmågor i de olika övningarna/på de olika redskapen och i de olika parkourbanorna.

- hur din rörelse har flyt, smidig övergång, balans och kontroll.

- hur du kan upprepa övningen med samma jämna och goda resultat

- hur du försöker träna och utmana dig i de olika aktiviteterna på idrottslektionerna

- hur du anpassar din rörelse i de olika lekarna i tempo, smidighet och säkerhet

- hur du samarbetar med andra och visar hänsyn och följer regler för att behålla en god rörelseförmåga i tempo, smidighet och säkerhet

- hur du rör dig till takt, rytm och sammanhang i din lilla grupp i rörelser på mattan/över redskapen

 

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,
    Idh
  • Centralt innehåll
  • Komplexa rörelser i lekar, spel och idrotter, inomhus och utomhus, samt danser och rörelser till musik.
    Idh  7-9

Matriser

Idh
HT20 Idrott&Hälsa Redskapsgymanstik & Parkour

F
E
C
A
Rörelse
Hur du visar dina rörelseförmågor i de olika övningarna/på de olika redskapen och i de olika parkourbanorna.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser till viss del till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser relativt väl till aktiviteten och sammanhanget.
Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.
Dans
Hur du rör dig till takt, rytm och sammanhang i ditt uppträdande på matta med den mindre gruppen.
I danser och rörelser - och träninsgprogram till musik anpassar elev till viss del sina rörelser till takt, rytm och sammanhang.
I danser och rörelser - och träninsgprogram till musik anpassar elev trelativt väl sina rörelser till takt, rytm och sammanhang.
I danser och rörelser - och träninsgprogram till musik anpassar elev väl sina rörelser till takt, rytm och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: