Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Spegel, spegel på väggen där

Floby Skola, Falköping · Senast uppdaterad: 9 november 2020

Vi ska arbeta med sagogenrens typiska drag genom att jämföra klassiska sagor utifrån dess uppbyggnad, innehåll och stil. En viktig del av arbetsområdet är att träna på muntligt berättande och presentationer. Som avslutning skriver du din egen saga som sedan ska läsas upp för en mindre grupp elever i årskurs F-3.

Eleverna arbetar med berättarövningar och får lära sig metoder för att berätta med inlevelse och hålla kontakt med publiken. De ska sedan som slutuppgift presentera en saga för klassen och återberätta den med inlevelse samt läsa upp sin egen saga för verkliga mottagare. 

Eleverna läser den klassiska folksagan Rödluvan.

Eleverna läser folksagan Rödluvan och lär sig att genren sagan vanligen är skriven med romantisk stil och kretsar kring kampen mellan gott och ont. De lär sig om några av sagans typiska drag och får i en muntlig presentation redogöra för vilka av dessa drag sagan de själva valt har. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Matriser i planeringen
Spegel, spegel på väggen där
Uppgifter
Slutuppgift

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback