Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tolka föremåls estetiska och kulturella uttryck

Skapad 2020-11-10 10:23 i Gustav Adolfsskolan Alingsås
Grundskola F – 8 Slöjd
Beskriv ett föremåls utseende så noggrant du kan.

Innehåll

 

Denna förmåga innebär att du tittar på ett föremål och beskriver väldigt noga hur det ser ut, som om du berättar om föremålet för någon på telefon.

Du beskriver också varför du tänker som du gör. Du beskriver också var du tror den kommer ifrån och när den är gjord och vem som kan tänkas använda föremålet.De rubriker du skall utgå ifrån är:

 

  • Form Vad har föremålet för form ,liknar det någoting, varför har föremålet denna form? Tycker du att det är en bra form 

 

  • Färg   Vilka färger har föremålet och varför. Vad tycker du om färgerna, vad ger de för känsla, skulle du ha valt dessa färger?

 

  • Material   Vilka material består föremålet av och varför tror du att dessa material har använts? Skulle du ha använt dessa material 

 

  • Symboler  Vilka symboler/bokstäver/ mönster finns på föremålet och vad tror du dom betyder och vad tycker du om dem? Skulle du ha använt andra symboler?

 

  • Tidsperiod  När är saken gjord och varför tror du det? Är den gjord för att se äldre ut?

 

  • Kultur  Var ifrån tror du föremålet kommer ifrån. Vem som kan tänkas använda föremålet och i vilket sammanhang. Är föremålet svenskt? Tillhör den en speciell grupp i samhället som exempelvis hårdrockare?

Uppgifter

  • Tolka, inlämning 24/ nov under lektionstid

Matriser

Sl
Tolka estetiska och kulturella uttryck

Nivå 1 ej uppnådd
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Tolka estetiska/ kulturella utr.
skriv i dokumentation
Nivå 1 ej uppnådd
Du tolkar slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Du tolkar slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Du tolkar slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: