Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sv åk 5 Berättande text ht

Skapad 2020-11-10 11:22 i Malmslättsskolan Kärna Linköping
berättande text
Grundskola 5 Svenska
I det här arbetsområdet klass 4-6 fortsätter du lära dig vad berättande texter är och hur de är uppbyggda. Du kommer både få läsa spännande och intressanta berättelser samt testa på att skriva egna.

Innehåll

Det här ska du visa att du kan

Du ska kunna känna igen en berättande text, veta hur den är uppbyggd samt skriva en egen berättelse. 

När du läser skönlitterära böcker eller texter ska du kunna återberätta vad texten handlar om, kunna delta i diskussioner kring texterna samt svara på frågor kring de du har läst. 

 

För att lära dig kommer du att:

Du kommer att läsa skönlitterära texter gemensamt och i par. Till de här texterna kommer du att få jobba med ord och frågor både innan och efter du har läst. Du kommer att få träna på det både muntligt och skriftligt. 

Du kommer även att läsa olika böcker som vi använder som läsläxa, parläsning samt enskild läsning. Genom dem kommer du även få titta på berättelsers uppbyggnad samt språk.

Till sist kommer du också att få träna på att skriva egna berättelser. Det kommer du att göra genom att träna på att skriva del för del, skriva flera olika sorters berättelser samt träna på språkliga drag som är typiska för berättande texter t.ex. sambandsord och dialoger.

 

Du har möjligheten att visa vad du kan när:

Du kommer att bli bedömd på din förmåga att skriva en berättande text med en röd tråd, sambandsord och ett varierat språk. Detta kommer du att få visa genom att skriva flera olika berättande texter. 

I läsningen kommer du att bli bedömd på hur du deltar i diskussioner kring läsningen, genom att t.ex. ställa frågor till eller kommentera innehållet. Jag kommer även titta på hur väl du svarar på frågor kopplat till texterna. Jag kommer då t.ex. titta på om du motiverar dina svar och hur du kopplar dina svar till texten. Detta kommer du att kunna visa under lektioner när vi arbetar med läsförståelse samt när du svarar på frågor till läsläxor. 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv

Matriser

Sv
svenska åk.-5 HT 2020 Berättande text

berättande text

Når ej målen
Når målen
Når mer än målen
innehåll
 • Sv
 • Sv
 • Sv  4-6
 • Sv  4-6
 • Sv  4-6
 • Sv  4-6
 • Sv  4-6
 • Sv  4-6
 • Sv  4-6
Berättelsen är osammanhängande och svår att förstå. Händelserna kommer inte i rätt ordning
Berättelsen går att förstå och hör ihop med uppgiften. Händelserna kommer i rätt ordning och utvecklas något.
Det är enkelt att följa med i handlingen i berättelsen och innehållet är kopplat till uppgiften. Händelserna utvecklas något och du berättar lite mer om varje händelse. Du beskriver personer eller miljöer i din berättelse.
struktur
Alla delar av berättelsen finns inte med eller är någon/några av delarna otydligt skrivna. Du blandar olika berättarperspektiv.
Berättelsen innehåller en inledning, flera händelser, ett problem och en avslutning. Du skriver för det mesta ur ett perspektiv, antingen i 1:a-person (jag) eller 3:e person (han/hon).
Berättelsens olika delar (inledning, händelser, problem och avslutning) hänger ihop och har en tydlig struktur. Du skriver ur ett perspektiv , antingen i 1:1 person (jag) eller 3:e person (han/hon). Du delar in din text i olika stycken.
Språk
De flesta meningarna börjar på samma sätt och har samma längd. Du använder inte heller tidsord. Du blandar mellan nutid och dåtid.
Du börjar ibland meningarna på olika sätt, varierar lite mellan långa och korta meningar och använder några tidsord. Du skriver oftast i preteritum(dåtid).
Du börjar meningarna på olika sätt, varierar mellan långa och korta meningar och använder flera olika tidsord. Du skriver i preteritum.(dåtid)
skrivregler
Det finns många stavfel. Du är osäker på stor/liten bokstav och/eller punkt. Du vet inte hur du ska skriva dialoger.
Stavfel finns men de stör inte förståelsen. Stor/liten bokstav och punkt används oftast rätt. Du använder talstreck vid dialoger.
Få stavfel finns. Stor/liten bokstav och punkt används rätt. Du använder dialoger på rätt sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: