Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Planera och förebygg skador

Skapad 2020-11-10 21:07 i Lorensberga 7-9 Ludvika
Grundskola 8 Idrott och hälsa
I det här arbetsområdet ska du planera för en hel lektion. I ditt upplägg ska du även redogöra för hur du tänker skadeförebyggande!

Innehåll

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Du ska lära dig att planera en lektion/aktivitet där du får in uppvärmning, olika övningar och en huvudaktivitet. Du ska även lära dig kring vilka skador som kan uppkomma och hur du förebygger dessa på bästa sätt. 

Hur ska vi lära oss detta?

Ni kommer att jobba i mindre grupper. 

Vi kommer att ha en genomgång kring olika begrepp kring hur man kan förebygga skador samt vad man ska tänka på när man planerar en aktivitet. 

 

Vad som kommer att bedömas:

Din förmåga att planera en lektion, samt hur du tänker skadeförebyggande kommer att bedömas. Vi tittar lite extra på hur uppvärmning och huvudaktivitet samverkar med varandra. Finns det en röd tråd?

Hur du får visa vad du kan:

Genom att lämna in er planering. 

Genom att hålla i en praktisk lektion tillsammans med din grupp. 

Skriva en utvärdering

Matriser

Idh
Planering och förebyggande

Planering

  • Idh  E 9   Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
  • Idh  C 9   Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
  • Idh  A 9   Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.
Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Planera idrottslektion
Du behöver träna mer på att anpassa övningar till aktivitetens/lektionens syfte och sammanhang.
Du anpassar till viss del din planering till aktivitetens/lektionens syfte och sammanhang. Du väljer övningar på måfå och får ingen tydlig röd tråd i planeringen.
Du anpassar relativt väl din planering till aktivitetens/lektionens syfte och sammanhang. Du har en tanke bakom en eller flera övningar och har en röd tråd i planeringen.
Du anpassar väl din planering till aktivitetens/lektionens syfte och sammanhang. Du har en tanke bakom alla övningar och du har en tydlig röd tråd i planeringen.

Skadeförebyggande

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Skador som kan uppkomma under din planerade idrottslektion
Du behöver träna mer på att veta vilka risker som är förknippade med en aktivitet, samt hur man kan förebygga dessa.
Du kan ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med en planerad aktivitet. På ett i huvudsak fungerande sätt kan du förklara hur du kan förebygga skadan/skadorna.
Du kan ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med en planerad aktivitet. På ett något detaljerat och relativt väl fungerande sätt kan du förklara hur du kan förebygga skadan/skadorna.
Du kan ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med en planerad aktivitet. På ett detaljerat och väl fungerande sätt kan du förklara hur du kan förebygga skadan/skadorna.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: