Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

3 - 6

Gudarnas krig

Bjäre skola, Båstad · Senast uppdaterad: 4 januari 2021

Vi följer med i den skönlitterära boken "Gudarnas krig". Du får följa Astrid som kallas för något annat och hennes liv och hur det skildras utifrån att leva på vikingatiden in i medeltiden. Vad kan det bero på? Vem är författaren?

Innehåll

Ord/begrepp från boken, läsa, lässtategi, sammanfatta, ställa frågor till text, samtala, spela in. 

 

Dessa förmågor kommer att tränas och läras på följande vis:

- Genom att du läser och lyssnar på boken "Gudarnas krig" kommer du att få träna dig på att läsa med flyt och förståelse. Du kommer att få träna din förmåga att läsa en bok utifrån olika lässtategier. Vi har gemensamma genomgångar hur man kan läsa en bok utifrån olika lässtrategier. En av lässtategierna du kommer att använda oss av är att sammanfatta texten vi läst/lyssnat på. Du kommer också få träna på att sökläsa i texten efter nya ord/begrepp eller hitta ledtrådar som en del av ditt svar på frågorna till texten. 

 

- Genom att du tillsammans med en lärkamrat diskuterar, resonerar och samtalar kommer du att få träna din förmåga att tolka det du har läst utifrån t ex budskap kring texten, handling och karaktärens tankar/görande. Du kommer att få diskutera, resonera och jämföra med hur karaktärerna i boken lever och har det med hur du lever och har det. Vi kommer att ha såväl helklass diskussioner som mindre grupper där du får möjlighet att resonera och samtala om det du har läst/lyssnat på. Du kommer tillsammans med lärakamrat lyfta dina reflektioner och diskutera om det finns fler sätt att se på bokens text/uppbyggnad. Du kommer även få möjlighet att spela in via Ipad där du såväl enskilt som med din lärkamrat resonerar och samtalar kring frågorna till boken. 

 

Material/digitala hjälpmedel:

- Boken "Gudarnas krig"

- Frågor till texten via Classroom

-Inläsningstjänst 

 

Dina förmågor kommer att bedömas på följande sätt:

- Tar del av svaren under arbetet genom gemensamma diskussioner i helklass samt i mindre grupper 

 - Diskutera med lärkamrat när ni svarar på frågorna till texten.

- Genom skärminspelning samtalar om frågorna till texten. 

- Hur du resonerar kring frågorna till texten som relaterar till ditt liv. 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Hur man använder ordböcker och digitala verktyg för stavning och ordförståelse.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Texter i digitala miljöer, till exempel texter med länkar och andra interaktiva funktioner.

Matriser i planeringen
Läsa och Samtala
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback