Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Kompisregel

Lendahls musikförskola, Alingsås · Senast uppdaterad: 28 september 2023

”Du ska vara en sådan kompis som du vill att kompisar ska vara mot dig.” Arbete kring förskolans kompisregel inleder varje termin och ligger kvar som en gemensam utgångspunkt under hela läsåret.

Läroplanen beskriver:

Utbildningen ska ta tillvara barnens egna erfarenheter, behov och det de visar intresse för. Men barnen ska också kontinuerligt utmanas vidare utifrån läroplanen genom att inspireras till nya upptäckter och kunskaper. Förskolan ska bidra till kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande samt förbereda för fortsatt utbildning. (s10)


“Det vi gör idag ska hänga ihop med det vi gjorde igår och ska göra i morgon.”

 

 

Syfte - varför?

Citat ur Plan mot kränkande behandling för Lendahls musikförskola, Alingsås kommun:

”Det främjande arbetet syftar till att skapa en trygg miljö i förskolan och förstärka respekten för allas lika värde. Det är ett arbete som riktas till alla och bedrivs kontinuerligt och utan förekommen anledning.”
Arbetet med kompisregeln är en del av vårt främjande arbete.

Mål:

• Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra.

 

• Arbetslaget ska stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra.

• Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler.

 

Vart ska vi?

 

 Arbetet kring hur vi förhåller oss till varandra är en lång process och vi kan möta utmaningar både som barn och vuxna. Genom att sätta fokus på hur vi bemöter varandra samt att vara goda vuxna förebilder hoppas vi att barnen

• får en ökad medvetenhet om hur man själv påverkar andras sätt att känna sig
• får en ökad kunskap om känslor och förmågan att tolka dem

• får redskap kring hur man kan agera för att vara en bra kompis

• får engagemang kring hur andra känner sig

• visar omtanke om andra, bjuder in till lek samt tar sig tid att trösta andra.

 


Vad och hur ska vi göra? - genomförande 


Varje termin startar vi med att arbeta med vår kompisregel: ”
Du ska vara en sådan kompis som du vill att kompisar ska vara mot dig.” Detta är ett konkret sätt att arbeta med planen mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Vi sjunger vår kompissång, leker kompisfrämjande lekar, tillverkar kompishjärtan, dramatiserar och för samtal. Vad kan man säga och göra för att vara en bra kompis? I detta arbete kommer också värdet av att olikheter är en tillgång in. Arbetet med kompisregeln lever sedan kvar under hela läsåret. Vi arbetar med att barnens förmåga till omtanke och empati får möjlighet att utvecklas på en mängd olika sätt; sånger, skapande, drama, rekvisita kring känslor, samtal, boksamtal mm. Vi använder litteratur och program som ”Du är bäst” Och ”Djuren på Djuris” från UR för inspiration och samtalsunderlag.

I musiksamlingarna arbetar vi med samarbetsövningar och kompisfrämjande lekar. Olika moment som att hålla varandra lagom hårt i handen då vi dansar, sjunga i behaglig volym när vi sitter nära varandra och få gemensamma upplevelser genom sång, dans och instrumentspel skapar vi-känsla, sammanhållning och en känsla av respekt för varandra. Vi arbetar också med konkreta bilder av känslor som vi använder vid spel på trumma eller rörelse utifrån olika känslor. Att förstå egna och andras känslor är en viktig del för att kunna känna in och vara en bra kompis. 

I det skapande arbetet görs gemensamma målningar och skapande. Mängden material som tas fram (ex limstift och saxar) görs medvetet så att barnen får möjlighet att turas om och dela med sig. Barnen deltar också under både verkstadspassen och i hörnrummet i samtal i mindre grupp där man pratar om hur man kan vara en bra kompis och hur man känner sig i olika situationer. I hörnrummet arbetar vi med boksamtal kring kamratskap och känslor samt skapar tankekartor och liknande utifrån samtal om hur man kan vara en bra kompis. 

Som ett led i att allas röster är viktiga arbetas efter olika metoder för att barnen ska bli vana vid att prata en i taget och att lyssna då andra pratar, t.ex ritprat och samtal om att det är en i taget som har pratbubblan, de andra använder sina öron. ”Nu är det NN som har pratbubblan, vi andra lyssnar. När man vill ha pratbubblan räcker man upp handen”. Ibland använder vi en konkret pratbubbla på ett papper som vi skickar till den som vill prata och ibland använder vi begreppet muntligt.

En viktig del i arbetet kring kompisregeln är att följa upp det man gjort i de planerade aktiviteterna i leken. När tillfällen uppstår prioriterar vi att ta oss tid för samtal. Även om man vet hur man vill vara som kompis är det ibland svårt att agera utifrån det. Därför är det viktigt att vi vuxna finns närvarande. Att lyfta fram omtänksamma och positiva handlingar när vi ser dem arbetar vi aktivt med för att stärka dem.

 

Vad och hur ska vi dokumentera?

Vi dokumenterar löpande arbetet i Unikum. På förskolans väggar skapar vi dokumentation som tankekartor eller listor på saker som barnen tycker man ska tänka på för att vara en bra kompis. 


Läroplanskopplingar

förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,

stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback