Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

1

Pedagogisk planering i svenska - läsa

Serresjöskolan F-6, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 11 november 2020

I åk 1 finns det en stor spridning i elevernas läsutveckling precis som det brukar vara bland elever som börjar skolan. Vi har elever som ännu inte "knäckt läskoden", dvs att kunna bokstävernas ljud samt att sätta ihop ljuden till ord. Vi har elever som har knäckt läskoden och ljudar sig igenom texter. Vi har elever som läser med ordbilder och ljudning och sen har vi de elever som kommit långt i sin läsning och redan läser med flyt. Alla dessa elever ska mötas på sin nivå och utmanas.

Arbetsgång:

Vid 2 tillfällen varje vecka har vi läsgrupper där vi fokuserar på elevernas läsutveckling. Vi har 2 läseböcker i åk 1.

Alla elever har "Simsalabim". Simsalabim innehåller korta texter där eleverna får tillfälle att träna på att bygga upp sitt ordbildsförråd då fokus ligger på att repetera läsläxan flera gånger under veckan. Eftersom texterna är korta behöver eleverna läsa annat också.

Varje vecka går vi igenom ett nytt kapitel och eleverna får hem kapitlet i läxa. För en del elever innebär det att läsa texten medan för några innebär det att lyssna på texten.

En del elever har Läsinlärning i 7 steg som läsebok. I den fokuserar vi på bokstävernas ljud och att ljuda samman ljud. Varje vecka arbetar vi med en ny läsövning som eleverna sedan får i läsläxa.

Varannan vecka går vi och lånar böcker på biblioteket. Alla elever ska låna minst en bok som de kan läsa ur själva alternativt med stöd av en vuxen. Dessa böcker kan med fördel ligga i väskan så att eleverna kan lästräna i samma bok flera gånger både i skolan och hemma. Ju fler gånger en text läses desto fler ord känner eleven igen och då skapas ordbilder.

 

Bedömning:

Skolverkets bedömningsstöd görs vid skolstart HT samt VT.

Tidsplan / Lektionsplanering:

V 34 - 25

 

 

 

 

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt.

Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.

Matriser i planeringen
Åk 1-3 Svenska/Sva Läsutveckling
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback