Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

9

Biografi eller bokrecension

Wieselgrensskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 25 mars 2024

Vi ska de kommande veckorna arbeta med ett läs-och filmprojekt om andra världskriget.

Du ska läsa om andra världskriget i historia och vi ska fördjupa oss i denna tidsperiod på svensktimmarna. Erika på biblioteket presenterar olika böcker från den perioden och du väljer själv vilken du ska läsa. Under läsningens gång ska du skriva läsdagbok; där du antecknar och reflekterar över viktiga inslag i boken. Du skriver antingen en biografi eller bokrecension som avslutande uppgift.

Du ska även titta på en dokumentär där förintelseöverlevare berättar om sina upplevelser från andra världskriget. Du reflekterar tillsammans med dina kamrater kring innehållet. Kanske kan du använda dig av materialet i ditt biografiska skrivande?

Vi ska tillsammans se filmen Schindler´s list och diskutera den. Diskussionerna sker i mindre grupper men även i helklass. Syftet med detta arbetsområde är att läsa och analysera skönlitteratur samt möjliggöra reflektion kring demokrati, mänskliga rättigheter och människors lika värde.

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Olika former av samtal. Att delta aktivt, uttrycka känslor, tankar och kunskaper, lyssna, ställa frågor och föra resonemang, samt formulera och bemöta argument.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla författare och deras verk samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.

Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.

Gemensamt och enskilt skrivande. Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige och övriga världen. Epik, lyrik och dramatik. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Texter i digitala miljöer samt andra texter som kombinerar ord, bild och ljud. Språkliga och dramaturgiska komponenter samt hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i filmiskt berättande, teaterföreställningar och webbtexter.

Informationssökning på bibliotek och på internet, i böcker och massmedier samt genom intervjuer.

Matriser i planeringen
Recension
Biografi
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback