Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

8

Sex och relationer

Gläntanskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 13 november 2020

Vem är jag och hur vill jag uppfattas av andra?Vad är kärlek? Är kärlek lika för alla? Är förälskelse och kärlek samma sak? Kan man ha sex med någon man inte är kär i? Vad händer med kroppen när man är kåt? När vet man om man är redo för sex? Vad är svartsjuka? Var går gränsen för otrohet?

Syfte:

Det här förväntas du göra:

  • Utöka dina kunskaper kring könssjukdomar, vad som orsakar dem, symtom och följder och hur man skyddar sig.
  • Utöka dina kunskaper kring preventiva metoder för att förebygga könssjukdomar och oönskad graviditet.
  • Notera och lära dig könsorganens olika delar.
  • Delta i diskussioner, i olika gruppkonstellationer, kring relationer, jämställdhet, sexualitet, preventiva metoder mm.– bidra med egna åsikter samt respektera andras åsikter
  • Arbeta i grupper men också enskilt med olika typer av redovisningar (muntligt, skriftligt) 
  • Genomföra en enskild skriftlig uppgift där du jämför och tar ställning för en preventiv metod.
  • Skriftliga kunskapsutvärderingar löpande under  arbetsområdet

Det här kommer vi att bedöma:

  • Muntligt engagemang och delaktighet vid genomgångar och i diskussioner.
  • Kvaliteten på dina skriftliga uppgifter
  • Kvaliteten på dina presentationen i form av redovisningar och utvärderingar.
  • De kunskaper du uppvisat såväl, muntligt som skriftligt, under arbetets gång .

 

 


Läroplanskopplingar

kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på enkelt identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hälsa, sjukdom, sexualitet och ärftlighet och visar då på komplexa samband som rör människokroppens byggnad och funktion.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.

Matriser i planeringen
Sex och relationer
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback