Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

2

Matematik åk.2. "PRIMA 2A kapitel 4".

Munkedalsskolan, Munkedal · Senast uppdaterad: 15 november 2020

I kapitel 4 kommer vi arbeta med subtraktion och klockan! Vi kommer öva på olika uppgifter med likhetstecknet, räkna subtraktion och lära oss om den digitala klockan.

Vad vi ska lära oss:
Om likhetstecknet, räknestrategier inom subtraktion och om den digitala klockan. 

Varför vi ska lära oss det:
För att befästa kunskaper om likhetstecknet, bli bekanta med olika matematiska begrepp och tillvägagångssätt när ni räknar  a subtraktionsuppgifter och kunna mäta tid med hjälp av digital tidsangivelse. 

Hur vi kommer att arbeta:
För att lära oss det här kommer vi ha genomgångar, samtal, stationsarbete, kolla filmklipp, arbeta med praktiskt material, spela spel, arbeta i matematikboken och färdighetsträna på digitala verktyg. Ni kommer att arbeta ensamma, tillsammans med en kompis eller i mindre grupper.

Målet är att vi ska kunna:

·       Visa förståelse för likhetstecknet oavsett placering, i öppna utsagor och kunna göra en enkel talkedja.

·       Kunna göra subtraktionsberäkningar inom talområdet 0–20 med tiotalsövergång.

·       Förstå principen för digitaltid och känna till att dygnet har 24 h. Veta vad klockan är vid digitaltid heltimme.

 

Ni visar vad ni kan genom att:
Delta i samtal, genomföra praktiska övningar och via arbetsuppgifter i arbetsboken under lektionstid. Dina kunskaper kommer även att bedömas med hjälp av en diagnos i slutet av kapitlet.


Läroplanskopplingar

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

De fyra räknesättens egenskaper och samband samt användning i olika situationer.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Matematiska likheter och likhetstecknets betydelse.

Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av längd, massa, volym och tid med vanliga nutida och äldre måttenheter.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredställande resultat.

Eleven kan använda huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-20, samt för beräkningar av enkla tal i ett utvidgat talområde.

Eleven kan göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av längder, massor, volymer och tider och använder vanliga måttenheter för att uttrycka resultatet.

Eleven kan hantera enkla matematiska likheter och använder då likhetstecknet på ett fungerande sätt.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback