Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

6

Jordens inre (endogena) och yttre (exogena) krafter.

Kungsholmens grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 23 november 2021

Jordytan påverkas av inre och yttre krafter. Men hur och varför? Vilka konsekvenser får det för jordytan och för människan? Det ska vi ta reda på när vi jobbar med arbetsområdet. Du ska också få lära om olika fenomen i naturen och hur dessa fenomen uppkommit av naturens krafter.

Tidsperiod : Vecka 47 - 50

Arbetssätt: Vi kommer använda oss av geografiboken puls s.8-15. Gemensamma genomgångar genomförs kring grundläggande och centrala frågeställningar och begrepp. Instuderingsfrågor utifrån boken samt övningar finns i dokumentet som ligger i teamskanalen>uppgifter. I filer finns svar på frågor och annan information. 

 Filmer: https://www.ne.se/play/filmnavet/program/medix143?fromSearch=true

Yttre krafter: https://www.so-rummet.se/content/jordens-yttre-krafter-vittring-och-erosion

Hur uppstår vulkaner och Var finns vulkaner? https://www.sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=4&article=EDUS991137 

https://www.sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=4&article=EDUS991136

Elevspel öva begrepp: https://www.elevspel.se/amnen/geografi/10103-inre-och-yttre-krafter.html

Mål efter avslutat arbetsområde (följande ska du sträva efter att kunna förklara så bra som möjligt)

Hur ser jorden ut från jordytan in till dess mitt? Vilka är de inre och yttre krafterna och varför kallas de så? Vad är plattektonik? Vad händer när plattor krockar, glider isär eller glider längs varandra? Vilka konsekvenser får de inre och yttre krafterna för oss människor och på olika platser? I kort och långt perspektiv. (vulkanutbrott, jordbävningar, tsunamis) Var på jorden finns de sårbara platserna? Varför är dessa sårbara? Hur kan vi skydda oss mot de inre och yttre krafterna? Var rör sig golfströmmen och hur påverkar den klimatet på jorden, norden, växtliv, människor? 

Ord o Begrepp kopplade till arbetsområdet: Jordskorpa, lava, magma, vulkan, jordbävning, kollisionszon, spridningszon, förkastningszon, tsunami, kontinent, Pangea, kontinentalplatta, plattektonik, erosion, vittring, bergskedja, kärna, jordskorpa, mantel, seismograf, tsunami, aska, epicentrum, bergskedja, richterskala, rauk, sanddyner, jordskred, endogena krafter, exogena krafter.

Hur och när bedömer vi? Löpande bedöming sker under arbetets gång genom att vara delaktig i klassdiskussioner och gruppuppgifter. Använda ämnesbegreppen på rätt sätt när du berättar och skriver. Exit tickets. Skriftligt läxförhör torsdag v.49

 


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback