Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntlig svenska 6-7 G

Skapad 2020-11-16 08:53 i Häggvallskolan Tjörn
Grundskola 6 – 7 Svenska som andraspråk Svenska
Du ska hålla en muntlig redovisning för mig eller för klassen. Du ska delta i ett samtal och föra samtalet framåt genom att ställa frågor och fördjupa resonemang.

Innehåll

Syfte

Du ska visa att du kan planera och genomföra en muntlig presentation med tydligt och begripligt innehåll.

Så här ska vi arbeta

Du ska göra en muntlig presentation av en upplevelse du varit med om. Det kan vara en resa du gjort, biobesök, ett nöjesfält, ett besök hos tandläkaren eller hur du gick till skolan i morse.

Du ska delta i ett samtal kring ett givet ämne som introduceras av läraren. Först ska du lyssna på genomgången (ca 3 min) därefter ska du delta genom att svara på lärarens och/eller klasskamraternas frågor. Du ska försöka föra samtalet framåt genom att föra egna resonemang. Försök att bredda och fördjupa dina resonemang och lyssna aktivt på andra i samtalet. 

Bedömning

Din redovisning och ditt deltagande i samtalet bedöms utifrån din förmåga till kommunikation, språkets anpassning till syfte och mottagare, samt din förmåga att föra samtalet framåt. 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Kunskapskrav
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare
  Sv  C 6
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.
  Sv  A 6
 • Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
  Sv  E 9
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: