Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

4 - 6

Halsband i mässing

Nya Rydsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 26 november 2021

Under arbetsområdet kommer du få designa ditt eget halsband i mässing.

Övergripande syfte från Läroplanen

Under arbetsområdet ska vi arbeta med att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.

Vad du ska få lära dig

Under arbetsområdet kommer du få lära dig att såga i metall. Du kommer också träna på att använda verktygen fil, slippapper och stålull.

Under arbetsområdet kommer du få träna på att formge metall. Du kommer också träna på att skissa.

Vad du ska få lära dig

Under arbetsområdet ska vi arbeta med att formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker.

Undervisning/arbetssätt - Så här kommer vi att arbeta

Detta är ett kort arbetsområde där du kommer få arbeta mycket självständigt. Du kommer arbeta med tekniker som du redan lärt dig så som att såga och fila.

Lektionsplanering

Att göra ett halsband kommer ta flera lektioner.

Lektion nr. 1

Första steget är att skapa en mall för hur ditt halsband ska se ut. När du skapat en mall som du är nöjd med ska du limma fast den på en bit mässing. När limmet torkat ska du såga ut formen med en en bågfil. 

Lektion nr. 2

När du är färdig med att såga ut formen ska du börja formge halsbandet. Med en metallfil ska du ta fram formen du planerat och sedan göra halsbandet lent. När formen är klar ska du borra hål och gör ytan len och fin.

Det här ska bedömas

Du kommer under lektionerna bedömas utifrån medföljande matris. 

Begreppslista

Mässing: En gul metall som är ganska mjuk.

Mall: En form som används för att rita av en figur. Används för att kopiera skissen till ditt slöjdföremål.

Bågfil: En form av bågsåg som används för att såga i metall. Bladet har mycket små tänder som en fil. 

Fil: Ett verktyg som används för att forma trä eller metall. Filen vi använder till metall är randigt den som används till trä har som små kvadrater på sig.

Slippapper: Ett papper som används för att göra trä och metall lent.

Stålull: Stål som är format nästan som ull eller bomull. Används i hemmet för att göra rent grytor och metallbänkar. Kan också användas för att putsa metall.

Skruvdragare: En handmaskin som används för att skruva skruv med. Kan också användas för att borra hål med hjälp av ett borr.


Läroplanskopplingar

formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,

Metall, textil och trä. Materialens egenskaper, deras användningsområden och kombinationsmöjligheter med varandra och med andra material, till exempel nyproducerade och återanvända material. Hur material kan kombineras med digital teknik.

Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Några former av hantverkstekniker, till exempel virkning och urholkning. Begrepp som används i samband med de olika teknikerna.

Två- och tredimensionella skisser, modeller, mönster och arbetsbeskrivningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur de kan läsas, följas och kopplas till matematiska beräkningar.

Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering av arbetsprocessen. Hur delarna i arbetsprocessen samverkar till en helhet.

Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.

Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.

Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.

I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.

Utifrån syftet med slöjdarbetet och någon miljöaspekt väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.

Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.

Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.

Matriser i planeringen
Halsband i mässing
Uppgifter
Skapa en mall
Gör ett halsband i mässing

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback