Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE01

Svenska 2: Romanredovisning 1800-tal (BF19B)

Birgittaskolan gymnasium, Linköping · Senast uppdaterad: 12 juni 2023

Nu ska vi arbeta med romanredovisning och det med en roman från 1800-talet. 1800-talets litteratur speglar ofta hur samhället såg ut då och det väldigt realistiskt/verklighetsnära och därför kallas epoken för Realismen. Här kommer ni läsa olika romaner från 1800-talet och diskutera dem i grupp.

Romanläsning 1800-talet ungår i epokarbetet och här kommer du utanför lektionstid att läsa en roman som läraren valt ut för att sedan diskutera den i grupp. Du kommer även kunna ha användning av det när du skriver din kommande essä.

Parallellt kommer vi arbeta med bland annat argumentation och epoker. 

 

Preliminär tidsram och examinationsform

Arbetet kommer att ske under mellan veckorna 5 och 10. Examination sker genom gruppredovisning.


Läroplanskopplingar

Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikationssituationen samt att delta på ett konstruktivt sätt i förberedda samtal och diskussioner.

Förmåga att läsa, arbeta med, reflektera över och kritiskt granska texter samt producera egna texter med utgångspunkt i det lästa.

Kunskaper om centrala svenska och internationella skönlitterära verk och författarskap samt förmåga att sätta in dessa i ett sammanhang.

Kunskaper om genrer samt berättartekniska och stilistiska drag, dels i skönlitteratur från olika tider, dels i film och andra medier.

Förmåga att läsa, arbeta med och reflektera över skönlitteratur från olika tider och kulturer författade av såväl kvinnor som män samt producera egna texter med utgångspunkt i det lästa.

Muntlig framställning med fokus på mottagaranpassning. Faktorer som gör en muntlig presentation intressant och övertygande. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar. Olika sätt att lyssna och ge respons som är anpassad till kommunikationssituationen.

Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag i och inför grupp. Användning av såväl digitala som andra presentationstekniska hjälpmedel för att stödja och förbättra muntliga framställningar.

Svenska och internationella författarskap, såväl kvinnliga som manliga, och skönlitterära verk, vilket även inkluderar teater samt film och andra medier, från olika tider och epoker. Dansk och norsk skönlitteratur, delvis på originalspråk. Relationen mellan skönlitteratur och samhällsutveckling, dvs. hur skönlitteraturen har formats av förhållanden och idéströmningar i samhället och hur den har påverkat samhällsutvecklingen.

Skönlitterära verkningsmedel. Centrala litteraturvetenskapliga begrepp och deras användning.

Matriser i planeringen
Svenska 2 Romansamtal
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback