👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skönlitteratur och reflektion

Skapad 2020-11-16 22:31 i Häggvallskolan Tjörn
Grundskola 6 Svenska
Välkomna tillbaka efter Läslovet! Nu är hösten här och vi ska ge oss ut på äventyr i böckernas värld. Vi ska tillsammans läsa en bok, ni kommer få lyssna och fundera och till sist skriva en egen text. Äventyret kan börja!

Innehåll

Vecka 46 - 51

Varför?

Syftet med arbetsområdet Skönlitteratur och reflektion är att stimulera ert intresse för att läsa samt utveckla förmågan att formulera egna åsikter och tankar i tal och skrift. Vi ska jobba aktivt med lässtrategier för att tillsammans utveckla tekniker för att förutspå, ifrågasätta och sammanfatta innehåll i texter.

Och avslutningsvis, utifrån det vi läst skriva en egenproducerad text.

 Hur?

Lyssna på högläsning ”Ännu ej namngiven”

Diskutera i grupp och helklass.

Arbeta med ord och begrepp.

Skriva egen text med utgångspunkt i det lästa.

Bedömning

Deltagande i samtal och diskussioner.

Skrivuppgifter utifrån boken.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  4-6
 • Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
  Sv  4-6