Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik ht 2020

Skapad 2020-11-19 12:17 i Brunnsåkersskolan Halmstad
Använda etiska modeller, resonera och ta ställning i moraliska frågeställningar
Grundskola 7 Religionskunskap
Vecka 47-49 2020

Innehåll

SYFTE

Under detta arbetsområde ges du förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • Använda etiska modeller i moraliska frågor
  • Resonera kring moraliska frågeställningar
  • Ta ställning och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar

 

ARBETSSÄTT

Vi läser tillsammans i häftet om pliktetik, konsekvensetik och situationsetik. Du tränar på att ta ställning i olika etiska dilemman.

Prov i vecka 49.

 

BEDÖMNING

I vecka 49 visar du din kunskap genom att göra ett prov. I provet visar du din kunskap att:

  • Skilja på begreppen pliktetik och konsekvensetik.
  • Resonera kring ett etiskt dilemma, ta ställning och argumentera för ditt ställningstagande samt ange vilken etisk modell du använde dig av i ditt ställningstagande.

 

KUNSKAPSKRAV

E

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

 

C

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.

 

A

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

 

Matriser

Re
Etik ht 2020

Lägre nivå
Mot högre nivå
Mot högre nivå
Hög nivå
Resonera och argumentera
Du resonerar med enkla men inte underbyggda argument, d v s du framför åsikter och beskriver utan att samband framgår och uttrycker ett konstaterande utan förklaring.
Du resonerar med enkla och till viss del underbyggda argument, d v s du framför åsikter och beskriver med ett enkelt samband samt uttrycker ett konstaterande med kortfattad förklaring.
Du resonerar med utvecklade argument, d v s du framför åsikter och beskriver utförligt där sambanden framgår tydligt.
Du resonerar med välutvecklade argument, d v s du framför åsikter och beskriver utförligt med en utvecklad beskrivning där exemplen förtydligar.
Etiska begrepp och modeller
Du förklarar etiska modeller och begrepp med detaljer som saknar betydelse och utan samband, d v s du uttrycker ett konstaterande utan förklaring.
Du förklarar etiska modeller och begrepp med detaljer med begränsad betydelse och med ett enkelt samband, d v s du uttrycker ett konstaterande med kortfattad förklaring.
Du förklarar modeller och begrepp med relevanta detaljer och där sambanden framgår, d v s du förklarar utförligt.
Du förklarar modeller och begrepp med relevanta detaljer och där sambanden framgår tydligt, d v s du förklarar utförligt med en utvecklad beskrivning där exemplen förtydligar din förklaring.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: