Skolbanken Logo
Skolbanken

Barns möte med naturen Uppföljningsperiod 1

123911 Förskolan Äventyret, Stockholm Södermalm · Senast uppdaterad: 27 november 2020

Det här är den andra perioden i Södermalms kommunala förskolors systematiska kvalitetsarbete. Totalt har vi fyra perioder: Projektuppstart samt tre uppföljningsperioder som alla följer vårt pedagogiska år. I den här perioden, uppföljningsperiod 1, presenterar vi projektet, hur långt vi kommit och vad som händer sen.

 

Södermalms gemensamma tema HÅLLBAR FRAMTID - Barns möte med naturen

 

 

Uppgiften: Barns möten med naturen

 

Innan sommaren mailade vi ut en folder till alla vårdnadshavare på förskolan. I foldern beskrevs vårt projekt och hur vi ville göra barnen och vårdnadshavarna delaktiga i projektet. Samma information mailades ut en andra gång under planeringsdagarna i augusti, både som en påminnelse men även så att dom nya barnen som skulle börja hos oss skulle få möjligheten och bli delaktiga. 

 

Uppdrag: Välja något att ta med sig från naturen till förskolan eller ta ett fotografi på naturen och dig själv.

 

Det som alla tagit med sig kommer vi att fortsätta utforska mer kring under hela läsåret. 

 

 

Projektuppstart:

 

Under augusti/september skulle vi samla ihop all projektmaterial som familjerna tog med sig efter sommarlovet. Vi hade förberett en dokumentationsvägg och en fönsterbräda åt all material. Vi skulle titta och reflektera kring materialet tillsammans och dokumentera vad som hände under arbetets gång. Vi skulle även publicera inlägg i lärloggarna så att vårdnadshavarna kunde ta del av vad vi gjort.

 

 

Efter uppstartsperioden: 

 

Vi planerade att gå på utflykt med barnen och fotografera/plocka med oss det som barnen blir nyfikna på. Vi skulle titta och reflektera kring materialet tillsammans och dokumentera vad som hände under arbetets gång. Vi skulle även att publicera inlägg i lärloggarna så att vårdnadshavarna kan ta del av vad vi arbetar med.

 

 

Uppföljning 1:

 

Då vi endast fick in projektmaterial från ett fåtal familjer så valde vi ganska snabbt att även hitta eget material tillsammans med barnen under våra utflykter. Under augusti - oktober samlade vi på oss massor med naturmaterial som barnen plockade själva, barnen hittade och plockade något under varje utflykt. All material samlades på avdelningen, på fönsterbrädor och en byrå.

 

Under en av utflykterna hittade barnen 3 gula nyckelpigor i en lekpark. Barnen tittade, klappade och lät dom gå på sina händer. Barnen, i alla åldrar, blev nyfikna på nyckelpigorna och ville ge dom mat och ta hand om dom. Samma dag, efter vilan, tog vi fram datorn och projektorn och projicerade nyckelpigor på en av våra väggar. Vi lärde oss mycket nytt om nyckelpigans utveckling. Vi märkte att intresset fanns kvar så då bestämde vi oss för att arbeta med ett nyckelpigeprojekt. 

 

 

 

Projektfrågor:

 

Hur utvecklas nyckelpigan?

 

Vilka färger kan nyckelpigan ha?

 

Hur många prickar har nyckelpigan?

 

Nyckelpigor:

 

Först behövde vi och barnen få veta mer om nyckelpigor så vår förskollärarstudent skapade en
digital bok som handlade om nyckelpigans livscykel. Vi lärde oss mycket som vi
inte visste. Boken användes sedan som inspiration så att vi kunde skapa egna
nyckelpigor.

 

 

 

Barnen fick möjlighet att skapa egna nyckelpigor med hjälp av lera. Det var spännande att arbeta med lera och barnen testade sig fram på olika sätt. Någon kom på att de kunde använda fingertopparna för att göra nyckelpigans prickar och någon annan ville hellre göra larven i lera. Detta var första gången vi använde oss av lera på avdelningen.

 

 

 

Då leran tog ett tag att torka så fick barnen måla nyckelpigor på papperstallrikar. Vi fortsatte samtala om hur nyckelpigor såg ut och deras mönster och räknade deras prickar. Eftersom barnen redan fått kunskap kring att nyckelpigor inte bara är röda utan runt om i världen finns de i olika färger så fick de själva välja vilken färg deras nyckelpiga skulle ha. 

 

 

 

När leran äntligen torkat var det dags att måla alla nyckelpigor och larver. Vi tittade på bilder igen på hur nyckelpigor kan se ut runt om i världen och sen fick de själva välja hur deras nyckelpiga skulle se ut. Förutom att vi ärde oss om nyckelpigor så fick vi möjlighet att använda oss av ett för oss nytt ,material, lera.

När nyckelpigorna torkat så behövde dom någonstans att bo. Med hjälp av ett akvarium och material vi plockat på våra utflykter så fick dom ett eget hem. 

 

 

Under projektets gång så har vi gått tillbaka till samma park flera gånger. Vi har under varje besök sett fler och fler nyckelpigpr och senast vi var där så hittade vi 30 st! Nu har barnen döpt parken till Nyckelpigeparken. På grund av intresset så har vi börjat leta efter nyckelpigor överallt och nu senast hittade vi ca 20 st på vår förskolegård! Verkar som om nyckelpigorna tycker lika mycket om oss som vi om dom.

 

Under projektetes gång så har barnens nyckelpigeintresse och kunskap ökat. Många trodde att nyckelpigorna alltid var röda men vi har upptäckt att dom finns i flera olika färger, det har vi sett både ute och på ipaden. Extra kul att just våra första som barnen hittade var gula. Vi har även lärt oss att nyckelpigornas antal prickar beror på vilken art dom är. Spännande!  Vår digitala bok öärde oss hur nyckelpigan utvecklas. Den gar vi kunnat hå tillbaka till flera gånger. Alla barn har inte arbetat med allt än men vid fortsatt intresse så kan projektet fortsätta även nästa termin. 

 

Vi har under arbetets gång publicerat flera lärloggar så att vårdnadshavarna ska kunna följa våra projekt.


Läroplanskopplingar

förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,

förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.

får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback