👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Lag och rätt

Skapad 2020-11-22 18:53 i Maja Beskowskolan Umeå
Grundskola F
Under det här arbetsområdet kommer du att få lära dig om bl.a. lagar, brott, vad som händer när du begår brott och vilka straff man kan få.

Innehåll

Planering lag och rätt

 

Vecka

Innehåll

Sidor i samhällsboken

Begrepp

47

regler och lagar - diskussion och film

   

48

rättssäkerhet, lag och brott

74-81+97

1-33

49

rättegång

82-85+ 90-91

34-45

50

straff + hur brott påverkar samhället

Torsdag -prov på begrepp 

86-87+92-96+98-99

46-55

51

Workshop på museet om yttrandefrihet

   

2

repetition

   

3

Onsdag - Grupprov muntligt

   

 

Målpunkter:

Skriftligt prov torsdag vecka 50

  • kunna begreppen till området lag och rätt

  • kunna gången från ett brott begås tills det hamnar i domstol och vilka personer som gör vad.

 

Muntligt prov onsdag vecka 3

Du ska kunna diskutera kring följande punkter. Tänk på att resonera utifrån olika perspektiv, t.ex. individen, ekonomiskt, samhället.

 

  • principerna för en rättsstat

  • varför människor begår brott

  • hur brott påverkar människor och samhället

  • olika påföljder som finns i Sverige samt dödsstraff

Matriser

Samhällskunskap årskurs 7

Bedömning samhällskunskap åk 7

E
C
A
Eleven har grundläggande kunskaper om lag och rätt och media.
Eleven har goda kunskaper om lag och rätt och media.
Eleven har mycket goda kunskaper om lag och rätt och media.
Eleven visar det genom att undersöka hur mediala och rättsliga strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Eleven visar det genom att undersöka hur mediala och rättsliga strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Eleven visar det genom att undersöka hur mediala och rättsliga strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.
Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.
Eleven kan föra relativt väl utvecklade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.
Eleven kan föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då komplexa samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.
Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Eleven kan undersöka samhällsfrågor ur olika perspektiv och beskriver då komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.
Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett relativt väl fungerande sätt och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett väl fungerande sätt och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.