Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVESVE02

Litteraturhistoria och litteraturanalys

Ess-gymnasiet, Stockholm Gymnasieskolor · Senast uppdaterad: 23 november 2020

I det här momentet kommer du att få lära dig om litteraturhistoria, med extra fördjupning inom epokerna upplysningen och romantiken. Vi kommer att läsa olika texter, se film, diskutera och analysera!

 

Vad ska jag göra och lära mig?

Du kommer att få lära dig om litteraturhistoria, med extra fördjupning inom epokerna upplysningen och romantiken. Vi kommer att läsa olika texter, se film, diskutera och analysera. Vi avslutar med en analysuppgift utifrån Mary Shellys Frankenstein (textutdrag + spelfilm). Observera att du även kan visa kunskaper genom ett aktivt deltagande under lektionerna!

När ska jag göra det?

Vi kommer att arbeta med detta (preliminärt) v. 48-4.

Preliminär arbetsgång

När?

Vad?                         

v. 48

 

Introduktion: varför läsa litteratur? Vad är litteraturhistoria?

Film: https://www.youtube.com/watch?v=qEx_nKamJ7I (17 min)

Litterära epoker: lektionsuppgift och genomgång.

v. 49

 

Lektionsuppgift: “Tre texter – tre tider”

Upplysningen: intro

v. 50

 

Upplysningen forts.

Romantiken: intro

v. 51

 

Romantiken forts.

 

 

JULLOV

v. 2

 

Romantiken: repetition

v. 3

 

Vi ser film: Mary Shelley´s Frankenstein och påbörjar examinationsuppgift.

v. 4

 

Examinationsuppgift forts.    

 


Läroplanskopplingar

Eleven diskuterar översiktligt stil, innehåll och bärande tankar i skönlitterära verk och författarskap från olika tider och epoker utifrån några få centrala litteraturvetenskapliga begrepp. Eleven ger exempel på litterära verkningsmedel, resonerar nyanserat om dessa och diskuterar utförligt och nyanserat hur de skönlitterära verken förmedlar idéer och känslor samt sätter dessa verk och författarskap i relation till förhållanden och idéströmningar i samhället.

Eleven diskuterar översiktligt stil, innehåll och bärande tankar i skönlitterära verk och författarskap från olika tider och epoker utifrån några centrala litteraturvetenskapliga begrepp. Eleven ger exempel på litterära verkningsmedel och diskuterar utförligt hur de skönlitterära verken förmedlar idéer och känslor samt sätter dessa verk och författarskap i relation till förhållanden och idéströmningar i samhället.

Eleven diskuterar översiktligt stil, innehåll och bärande tankar i skönlitterära verk och författarskap från olika tider och epoker utifrån några centrala litteraturvetenskapliga begrepp. Eleven ger exempel på och diskuterar översiktligt samband mellan skönlitteratur och idéströmningar i samhället.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback