Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Europa åk 6

Skapad 2020-11-23 10:31 i Britsarvsskolan Falun
Ett arbetsområde om Europa för åk 5. Vi arbetar med kartan och dess funktion. Vi lär oss mer om Norden och sedan Europa för att kunna jämföra och se likheter och skillnader mellan natur, länder och kulturer.
Grundskola 5 Bild Musik Geografi
Vi reser ut i Europa och lär oss mer om dess länder, städer, berg, floder, öar och hav. Vi lär oss även ord och begrepp som hjälper oss när vi pratar om geografi; om olika länders gränser, natur, klimat, befolkningsmängd, sysselsättning, levnadsvillkor m.m. Vi repeterar även kartbokskunskap från åk 4 och 5.

Innehåll

Syfte

Metod

Vi arbetar med att:

 • repetera väderstrecken, olika typer av kartor, gradnät och symboler,
 • träna på att leta upp platser i en atlas genom att söka i registret,
 • gå igenom och förklara olika geografiska ord och begrepp,
 • se film och läsa texter tillsammans om natur, klimat, städer, befolkning, traditioner, sysselsättning m m i olika delar av Europa,
 • träna namn och lägen på Europas länder, huvudstäder, berg, floder, sjöar, hav och öar med hjälp av kartboken samt programmet Seterra på dator och iPad,
 • diskutera och reflektera kring likheter och skillnader mellan länders typografi, levnadsvillkor m m,
 • göra en affisch eller bildspelspresentation i smågrupper om olika delar av Europa som senare redovisas.

Redovisning och bedömning:

Du visar vad du kan genom:

 • att vara aktiv på lektionerna.
 • grupparbetet med Europaaffischerna.
 • ett skriftligt prov i slutet av arbetsområdet.

Jag gör en bedömning av dina kunskaper i matrisen nedan.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och
  Ge
 • Centralt innehåll
 • Framställning av berättande och informativa bilder, till exempel serier och illustrationer till text.
  Bl  4-6
 • Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.
  Bl  4-6
 • Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika kulturer och deras musikaliska karaktärsdrag.
  Mu  4-6
 • De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.
  Ge  4-6
 • Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.
  Ge  4-6
 • Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
  Ge  4-6
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  Ge  4-6
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  4-6

Matriser

Mu Bl Ge
Europa åk 6

Elevmatris Europa åk 5

E
C
A
Kunskaper
Du har baskunskaper om naturlandskap och kulturlandskap. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad som förändrar jordens yta och hur det kan påverka människor och natur.
Du har goda kunskaper om naturlandskap och kulturlandskap. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad som förändrar jordens yta och hur det kan påverka människor och natur.
Du har mycket goda kunskaper om naturlandskap och kulturlandskap. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt vad som förändrar jordens yta och hur det kan påverka människor och natur.
Begrepp
Du kan använda geografiska begrepp som t ex stad, sjö, ö, berg och kust på ett ganska bra sätt.
Du kan använda geografiska begrepp som t ex stad, sjö, ö, berg och kust på ett bra sätt.
Du kan använda geografiska begrepp som t ex stad, sjö, ö, berg och kust på ett mycket bra sätt.
Använda kartor och andra källor
Du kan använda kartor och andra källor på ett ganska bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur olika källor kan användas.
Du kan använda kartor och andra källor på ett bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur olika källor kan användas.
Du kan använda kartor och andra källor på ett mycket bra sätt för att undersöka omvärlden. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur olika källor kan användas.
Namngeografi
Du har vissa kunskaper om namn på länder, städer, öar, vatten och bergskedjor i Europa. Du beskriver och jämför på ett ganska bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har goda kunskaper om namn på länder, städer, öar, vatten och bergskedjor i Europa. Du beskriver och jämför på ett bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Du har mycket goda kunskaper om namn på länder, städer, öar, vatten och bergskedjor i Europa. Du beskriver och jämför på ett mycket bra sätt var saker ligger och hur stora de är.
Europas befolkning
Du kan på ett enkelt sätt beskriva varför natur- och kulturlandskap och naturens resurser hänger ihop med var människor i Europa bor samt nämna några orsaker till att människor flyttar.
Du kan på ett utvecklat sätt beskriva varför natur- och kulturlandskap och naturens resurser hänger ihop med var människor i Europa bor samt nämna några orsaker till att människor flyttar.
Du kan på ett välutvecklat sätt beskriva varför natur- och kulturlandskap och naturens resurser hänger ihop med var människor i Europa bor samt nämna några orsaker till att människor flyttar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: