Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fokusområde 2 Språk

Skapad 2020-11-25 06:37 i LANDVETTER FAMILJEDAGHEM Härryda Förskolor
Fokusområde 2 Språk: Ordkunskap, ordförståelse. Benämna, återberätta. Skriftspråk och symboler. Mål: Vi vill att alla barn ska känna sig trygga i sitt sätt att kommunicera utifrån deras egna förutsättningar. Utveckla ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp, samt sin förmåga att leka med ord. Berätta/uttrycka tankar, och kommunicera med andra. Vi stävar efter att bygga på deras språkglädje och öka barnens språkförmåga samt ordförråd. Vi erbjuder varierande utbud av material och metoder med anknytning till språk, kommunikation och IT, så att barnen får utforska i vardagen på sitt eget sätt. Vi upplever att barnen är nyfikna och intresserade av språket i lek, sånger, sagor, ramsor och i dialogen med varandra. Barnen uppmuntras att närma sig det skriftliga språket. Lärplattor och datorer finns tillgängliga som ett verktyg i utvecklingen av språket. Aktiviteter: Qr kod julkalender. En julkalender där vi öppnar luckor med hjälp av Ipad och qr kod bakom dom finns aktiviteter som dans, sång och experiment. Lär känna sin första bokstav i sitt namn och använda mosaikmetoden att skapa denna. Göra en egen qr kod på sin bokstav. Vi kommer använda tecken som stöd i vardagen och lära oss att sjunga med hjälp av tecken.
Förskola
Fokusområde 2 Språk: Ordkunskap, ordförståelse. Benämna, återberätta. Skriftspråk och symboler.

Innehåll

Fokusområde 2 Språk: Ordkunskap, ordförståelse. Benämna, återberätta. Skriftspråk och symboler.

 

 

Mål:

Vi vill att alla barn ska känna sig trygga i sitt sätt att kommunicera utifrån deras egna förutsättningar.  

Utveckla ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp, samt sin förmåga att leka med ord. Berätta/uttrycka tankar och kommunicera med andra. 

Vi stävar efter att bygga på deras språkglädje och öka barnens språkförmåga samt ordförråd.

Vi erbjuder varierande utbud av material och metoder med anknytning till språk, kommunikation och IT, så att barnen får utforska i vardagen på sitt eget sätt.

 

Vi upplever att barnen är nyfikna och intresserade av språket i lek, sånger, sagor, ramsor och i dialogen med varandra. Barnen uppmuntras att närma sig det skriftliga språket. Lärplattor och datorer finns tillgängliga som ett verktyg i utvecklingen av språket.

 

 

Aktiviteter:

Qr kod julkalender. En julkalender där vi öppnar luckor med hjälp av Ipad och qr kod bakom dom finns aktiviteter som dans, sång och experiment.

Lär känna sin första bokstav i sitt namn och använda mosaikmetoden att skapa denna. Göra en egen qr kod på sin bokstav.

Vi kommer använda tecken som stöd i vardagen och lära oss att sjunga med hjälp av tecken.

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
  Lpfö 18
 • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
  Lpfö 18
 • förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,
  Lpfö 18
 • får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.
  Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: