Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål utom nationella minoritetsspråk

·

Årskurs:

4 - 6

Modersmålsundervisning i turkiska åk 4-6. Pedagogisk planering, undervisning och bedömning.

Valloxskolan, Knivsta · Senast uppdaterad: 17 oktober 2022

Under den här terminen arbetar vi med nya tema som delvis eleverna har önskat sig eller som jag själv anser vara intressanta och lärorika. Vi fortsätter att träna språket med olika aktiviteter för att kunna bli bättre på att läsa, skriva, tala och lyssna. Samtidigt jämför vi turkiska språket och svenska språket med sina gemensamma och olika språkliga och kulturella drag. Tillsammans fortsätter vi att arbeta med rollspel, samspel med varandra och använda digitala verktyg.

Tema: Sagor, fabler, poetiska texter, berättelser, faktatexter, biografier, skönlitteratur, skrivande, muntliga redovisning. 

 

 

Arbetsmaterial  

och arbetsformer:

 

Du kommer att läsa sagor, fabler, poetiska texter, berättelser, faktatexter, biografier, skönlitteratur i den här terminen. Du kommer att träna grammatik och skrivregler. Du kommer att förbättra ditt ordförråd. Du kommer att studera ord betydelse, bokstavlig betydelse, bildlig betydelse, konnotation, synonymer, antonymer, homonymer, idiom och termer. Du kommer också att arbeta med pronomen, adjektiv, adverb, verb. Du kommer att använda och utveckla lässtrategier medan du läser sagor, berättelser, fabel, poetiska texter, biografiska texter och förståelse. Du hittar huvudidén, budskapet, karaktärer och deras egenskaper i texterna som du läser och du kommer att svara på frågorna om texter. Du kommer att berätta, resonera om texten och diskutera den med dina klasskamrater. Du kommer att göra muntliga presentationer genom att använda stödjande ord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra användbara verktyg. Du kommer ställa frågor, framföra egna åsikter, ge kommentar i muntligt. Du kommer också att lära dig om våra kultur, samhälle, heliga dagar, högtider, seder och traditioner. Du kommer att göra jämförelse med Sverige.

 

-Turkiska kursböcker och övningsböcker 4- 5- 6. 

-Lucktexter 

-Venn diagram 

-Lexikon 

-Ordkors. 

-Högläsning 

-Grupparbete 

-Polylino Skola/ ILT inlastningstjanst.se

-Digitala böcker från Världensbibliotek.se

-Filmer, barnprogram av youtube.com

 

Bedömningsformer:

 

Din användning av lässtrategier. 

Hitta textens huvudidé, budskap och karaktär. Beskriv karaktärernas egenskaper och miljö.

Analysera om texter och skönlitteratur. 

Förmågan att ställa frågor och svara på frågor om texten. 

Du kommer att berätta, resonera om texten och diskutera den med dina klasskamrater. 

Du kan göra muntliga presentationer med hjälp av olika verktyg och material.

Du kommer muntligt att framföra dina egna åsikter, ställa frågor och ge kommentarer.

Du kommer att lära dig om våra kultur, samhälle, heliga dagar, högtider, seder och traditioner. Jämför med Sverige.

Var uppmärksam på stavningsreglerna. Följ grammatikreglerna. 

 

 


Läroplanskopplingar

förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

förmåga att använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

förmåga att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

förmåga att anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

kunskaper om traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas i jämförelse med förhållanden i Sverige.

Synonymer, motsatsord och andra relationer mellan ord.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det direkt uttalade och sådant som är indirekt uttryckt.

Modersmålets uttal i jämförelse med svenskans.

Modersmålets grundläggande struktur i jämförelse med svenskans.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga i form av skönlitteratur, sagor och sägner från områden där modersmålet talas. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Strategier för skrivande av olika typer av texter med anpassning till deras uppbyggnad och språkliga drag.

Ordböcker och andra hjälpmedel för stavning och ordförståelse.

Beskrivande, förklarande och instruerande texter för barn och unga med anknytning till traditioner och företeelser i områden där modersmålet talas.

Texters innehåll, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Elevnära företeelser i områden där modersmålet talas i jämförelse med elevnära företeelser i Sverige.

Ord och begrepp för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Seder, bruk och traditioner i områden där modersmålet talas i jämförelse med svenska seder, bruk och traditioner.

Muntliga presentationer och muntligt berättande med anpassning till olika mottagare. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation.

Samtal om egna och andras upplevelser samt om vardagliga företeelser och händelser.

Uttal, betoning och satsmelodi samt uttalets betydelse för att göra sig förstådd.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalen. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen relativt väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven samtalar om bekanta ämnen på ett sätt som upprätthåller samtalen väl. Dessutom förbereder och genomför eleven muntliga framställningar med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.

Eleven beskriver på ett enkelt sätt, även utifrån egna erfarenheter eller kunskaper, om traditioner och företeelser med anknytning till områden där modersmålet talas.

Eleven beskriver på ett utvecklat sätt, även utifrån egna erfarenheter eller kunskaper, om traditioner och företeelser med anknytning till områden där modersmålet talas.

Eleven beskriver på ett välutvecklat sätt, även utifrån egna erfarenheter eller kunskaper, om traditioner och företeelser med anknytning till områden där modersmålet talas. 

Eleven beskriver på ett enkelt sätt likheter och skillnader i skriftspråk mellan modersmålet och svenska.

Eleven beskriver på ett utvecklat sätt likheter och skillnader i skriftspråk mellan modersmålet och svenska.

Eleven beskriver på ett välutvecklat sätt likheter och skillnader i skriftspråk mellan modersmålet och svenska.

Eleven skriver, utifrån modersmålets särdrag, olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven skriver, utifrån modersmålets särdrag, olika slags texter med relativt tydligt innehåll, fungerande struktur och relativt god språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med relativt god säkerhet.

Eleven skriver, utifrån modersmålets särdrag, olika slags texter med tydligt innehåll, väl fungerande struktur och god språklig variation. Eleven följer grundläggande regler för språkriktighet med god säkerhet.

Eleven läser olika texter med visst flyt och visar grundläggande läsförståelse. Eleven för enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter

Eleven läser olika texter med relativt gott flyt och visar god läsförståelse. Eleven för utvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

Eleven läser olika texter med gott flyt och visar mycket god läsförståelse. Eleven för välutvecklade resonemang om tydligt framträdande budskap i olika texter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback