Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ekologi

Skapad 2020-11-26 18:26 i Österänggymnasiet Kristianstad
Grundskola 4 – 6 Biologi
Här får vi lära oss hur organismerna samspelar med varandra och den miljö de lever i. Varför är procucenterna så viktiga och vilken roll spelar nedbrytarna? Vad är ekosystemtjänster och hur fungerar fotosyntesen?

Innehåll

  • kunna förklara och använda begreppen: ekologi, ekosystem, näringsväv, näringskedja, producent, konsument, toppkonsument och biotop
  • kunna förklara vad som är speciellt med producenter och varför de är så viktiga
  • kunna förklara varför nedbrytarna är viktiga i ett ekosystem
  • kunna förklara vad som händer i en näringskedja/näringsväv om något försvinner i den
  • kunna förklara fotosyntesen
  • kunna diskutera olika ekosystemtjänster

Matriser

Bi
Ekologi, åk 6

E
C
A
Samtala och diskutera
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Biologiska sammanhang och begrepp
Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.
Eleven har goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av biologins begrepp.
Beroende av och påverkan på naturen
Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
Eleven kan också förklara och visa på samband mellan människors beroende av och påverkan på naturen, och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
Eleven kan också förklara och visa på mönster hos människors beroende av och påverkan på naturen, och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: