Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tidningstexter

Skapad 2020-11-27 11:46 i Fågelskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 8 – 9 Svenska
Vilka olika tidningstexter möter man i dagstidningar och på nätet?

Innehåll

Vi kommer att gå igenom vanliga tidningstexter som notis, nyhetsartikel, reportage och krönika. Vi undersöker hur notiser och nyhetsartiklar är uppbyggda och vi läser och analyserar också två mönstertexter, ett reportage och en krönika. Slutuppgiften är att du ska skriva en längre tidningsartikel. Du väljer själv om du ska skriva ett reportage eller en krönika.

Matriser

Sv
Reportage

Skriva ett reportage

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Skriva texter
Reportaget har en rubrik, brödtext och en bild. Reportaget innehåller även en intervju.
Reportaget har en rubrik, ingress, brödtext och en bild. Reportaget innehåller även intervju där svaren återges genom direkt anföring.
Reportaget har en rubrik, ingress, brödtext och en bild. Reportaget innehåller även en intervju, där svaren återges genom både direkt och indirekt anföring.
Berättande texter
Reportaget innehåller enkla gestaltande beskrivningar av personer eller miljöer. Du har använt dig av två sinnesintryck för att skapa närvarokänsla.
Reportaget innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar av personer och miljöer. Du har använt dig av minst tre sinnesintryck för att skapa närvarokänsla.
Reportaget innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar av personer och miljöer. Du har använt dig av alla sinnesintryck (syn, lukt, hörsel, känsel och smak) för att skapa närvarokänsla.
Skrivregler
Du skriver med viss språklig variation och du följer skrivregler ibland.
Du skriver med språklig variation och du följer oftast skrivregler.
Du skriver med god språklig variation och du följer skrivregler.

Sv
Krönika

Skriva en krönika

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Skriva texter
Krönikan har en rubrik, brödtext och en bild.
Krönikan har en rubrik, brödtext och en bild som passar ihop med innehållet. Krönikan har en inledning, resonemang om ämnet och en avslutning med en uppmaning eller en slutsats.
Krönikan har en rubrik, ingress, brödtext och en bild, som förstärker budskapet i krönikan. Krönikan har en intresseväckande inledning, tydligt resonemang om ämnet och en tankeväckande avslutning.
Berättande texter
Du berättar om personliga erfarenheter. Krönikan innehåller enkla gestaltande beskrivningar av personer och miljöer.
Du berättar om personliga erfarenheter och kopplar dem på ett utvecklat sätt till ett tema som du tycker är viktigt. Krönikan innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar av personer och miljöer. Du använder upprepningar, liknelser eller metaforer.
Du berättar om personliga erfarenheter och kopplar dem på ett välutvecklat sätt till ett tema som du tycker är viktigt. Krönikan innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar av personer och miljöer. Du använder upprepningar, liknelser och metaforer.
Skrivregler
Du skriver med viss språklig variation och du följer skrivregler ibland.
Du skriver med språklig variation och du följer oftast skrivregler.
Du skriver med god. språklig variation och du följer skrivregler.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: