Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Stavby Astronomi åk5-6

Skapad 2020-11-29 19:48 i Stavby skola Uppsala
Universum, solsystem, stjärnbilder, världsbilder mm
Grundskola 4 – 6 Fysik
Universum är stort, tyst och väldigt kallt. Det finns galaxer, stjärnor, planeter och gasmoln, och där finns vi. Människa har i alla tider tittat upp mot himlen och funderat över universums gåtor, kanske har du också det. Under detta arbetsområde kommer vi lära oss mer om det universum vi befinner oss i och förhoppningsvis får du svar på några av dina frågor.

Innehåll

Syfte

Syftet med arbetsområdet är att du ska få mer kunskaper om universum. Om stjärnor, planeter och andra himlakroppar, hur de rör sig och varför samt vad det får för konsekvenser. Du kommer också få lära dig mer om några världsbilder vi haft och hur vår världsbild ser ut idag.

Undervisning

Vi kommer att:

 • Se filmer och föra anteckningar.
 • Prata om, diskutera och jämföra olika begrepp och texter.

Bedömning

Se matrisen för kunskapskraven, här nedanför finns en lista med exempel på saker du ska kunna.

Du ska kunna:

 • Veta vad en stjärnbild.
 • Känna till hur man såg på världen förr och hur världsbilden har förändrats.
 • Veta vilka planeter som finns i vårt solsystem och något om dem.
 • Beskriva solens och månens inverkan på jorden.
 • Ge exempel på några himlakroppar i universum och hur de rör sig.
 • Beskriva vad ord/begrepp som t.ex. asteroid, komet, nebulosa.
 • Förklara hur det blir dag och natt, vad en månad är och varför vi har årstider.
 • Veta vad satelliter är och vad de används till.
 • Berätta om människans strävan att komma upp i rymden och vår tid där.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
  Fy
 • Centralt innehåll
 • Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
  Fy  4-6
 • Solsystemets himlakroppar och deras rörelser i förhållande till varandra. Hur dag, natt, månader, år och årstider kan förklaras.
  Fy  4-6
 • Människan i rymden och användningen av satelliter.
  Fy  4-6
 • Tidmätning på olika sätt, från solur till atomur.
  Fy  4-6

Matriser

Fy
Stavby Fysik astronomi åk 4-6

Samtala och diskutera
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Söka information
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
Använda information & anpassa framställning
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med relativt god anpassning till sammanhanget.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med god anpassning till sammanhanget.
Fysikaliska fenomen & begrepp
Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.
Eleven har goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp.
Eleven har mycket goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa och något gemensamt drag med god användning av fysikens begrepp.
Himlakroppars rörelse
Dessutom beskriver eleven och ger exempel på himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för enkla resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
Dessutom förklarar eleven och visar på samband kring himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för utvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
Dessutom förklarar eleven och visar på mönster i himlakroppars rörelse i förhållande till varandra och för välutvecklade resonemang om hur dag och natt, månader och årstider uppkommer.
Upptäckter
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: