Ämnen:
Biologi, Kemi
·
Årskurs:
7 - 9
Stadsparksskolan 7-9, Partille · Senast uppdaterad: 1 december 2020
I området matspjälkning tar vi reda på vad som händer med maten vi äter, vart i kroppen tar den vägen och vad den används till.
Vad?
I detta området lär vi oss mer om hur matspjälkningsprocessen fungerar i kroppen. Vad händer med molekylerna i maten vi äter? Vi följer en smörgås genom kroppen. Hur, när och var bryts kolhydrater, proteiner och fett i smörgåsen ner till mindre delar? Vad heter de olika molekylerna? Vilka organ gör vad och hur går det till?
Hur?
Vi skriver och ritar organen och sönderdelningsprocessen i kroppen under lektionerna. Vi ritar hur molekylerna ser ut i kolhydrater, fett och protein och därefter ritar vi hur de bryts ner i och med hjälp av kroppens olika organ och vätskor.
Lärandemål - vad ska eleverna kunna efter avslutat arbetsområde:
Vad innebär matspjälkning (ordets betydelse och innebörd)
Vilka organ är involverade i matspjälkningsprocessen och vad har de för funktion?
Var i kroppen och hur bryts de olika näringsämnena (kolhydrater, fett, proteiner) ner? (både plats i kroppen men även till vilka beståndsdelar, samt vad som utför nedbrytningen)
Vart ska alla näringsämnen efter matspjälkningen i tunntarmen är klar, hur kommer de dit och vad händer där?
Området bedöms i ett prov under v.47.
Syfte (2)
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.
Centralt innehåll (3)
Kroppens celler, organ och organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samverkan. Evolutionära jämförelser mellan människan och andra organismer.
Innehållet i mat och drycker och dess betydelse för hälsan. Kemiska processer i människokroppen, till exempel matspjälkning.
Sambandet mellan kemiska undersökningar och utvecklingen av begrepp, modeller och teorier.
Innehåller inga uppgifter