Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

5

Längdenheterna från millimeter till meter

Änggårdsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 3 december 2020

Det blir lättare att omvandla mått när man förstår att det är frågan om ett likadant tiosystem och positionssystem som vid talsorter! Varje måttenhet har sin egen position, precis som talenheter, och 10 av en mindre enhet bildar följande större enhet.

Under 3 veckor arbetar vi med längdenheterna från millimeter till meter.

Centralt innehåll: Längdenheterna meter, decimeter, centimeter och millimeter och sambanden mellan dessa. Vi övar på enhetsomvandlingar.

Kunskapskrav:

  • Känner till några vanliga prefix t,ex, milli, centi och deci
  • Reflekterar över vilken enhet som är lämplig att använda
  • Hantera enhetsbyten 

Eleverna görs delaktiga genom att vi använder det laborativa materialet som finns med till boken. Dessa material är en meter linjal och en omvandlingslarv.

Eleverna ställer uppgifter till varandra i omvandlingslarven.

Eleverna använder sin Ipad där de hämtar uppgifter om djurs vikt och längd och skriver uppgifterna i en tabell.

Eleverna gör problemlösningar som de sedan byter med en klasskompis.

 


Läroplanskopplingar

successivt utövar ett allt större inflytande över sin utbildning och det inre arbetet i skolan, och

främja elevernas förmåga och vilja till ansvar och inflytande över den sociala, kulturella och fysiska skolmiljön.

utgå från att eleverna kan och vill ta ett personligt ansvar för sin inlärning och för sitt arbete i skolan,

utvecklar förmågan att själv bedöma sina resultat och ställa egen och andras bedömning i relation till de egna arbetsprestationerna och förutsättningarna

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett i huvudsak fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med viss anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan bidra till att ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i välkända sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan även beskriva olika begrepp med hjälp av matematiska uttrycksformer på ett i huvudsak fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra enkla resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar och lösa enkla rutinuppgifter inom aritmetik, algebra, geometri, sannolikhet, statistik samt samband och förändring med tillfredställande resultat.

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär.

Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett relativt väl fungerande sätt och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om resultatens rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt.

Eleven har goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i bekanta sammanhang på ett relativt väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra utvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Eleven har mycket goda kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i nya sammanhang på ett väl fungerande sätt.

I beskrivningarna kan eleven växla mellan olika uttrycksformer samt föra välutvecklade resonemang kring hur begreppen relaterar till varandra.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback