Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

In der Freizeit - ein Projekt, v 49-50

Skapad 2020-12-03 18:00 i Spängerskolan Kristianstad
Du träffar en intressant person på ett party i ett tysktalande land. Hur inleder ni samtalet? Vad pratar ni om? Beslutar ni att träffas igen?
Grundskola 9 Moderna språk - språkval
Du ska berätta vad du gör på fritiden.

Innehåll

Arbetssätt

Vi avslutar vårt arbetsområde om "Am Wochenende" genom ett mindre projektarbete. 
 
1. Vi börjar med att på tyska diskutera hur ofta du ägnar dig åt olika aktiviteter. Och hur lång tid du lägger ner på dem. (se stencilen).
 
2. Arbeta enskilt och gör en presentation i form av en powerpoint. 
 
Dela den med mig (så ser jag att du är igång!). Powerpointen ska vara klar efter tysklektionen måndag den 7 december och vill du att jag ska läsa ditt manus behöver det också vara klart till denna måndag!  Redovisning sker onsdag den 9 december, v 50.

Redovisning & Bedömning

Berätta för de andra i klassen om dina aktiviteter med hjälp av powerpoint, Den ska enbart ha foto/bilder och någon enstaka mening. Du berättar sedan om bilden så fritt som möjligt med hjälp av stödord på ett separat papper - ingen innantilläsning!. Prata i ungefär 5 minuter och ha minst sex olika bilder i din powerpoint.

Du blir bedömd på din muntliga förmåga.

Jag bedömer också diskussionen. Då bedömer jag din muntliga förmåga men i samband med att se vilka strategier du använder för att lösa en situation om du t.ex. inte kan något ord. 

Matriser

M2
Bedömingsmatris tyska - Tala

Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Kommunikation i oförberedd diskussion
uttal, flyt, språkliga strategier
Du deltar i enkla samtal om vardagliga ämnen. Ditt uttal är begripligt. Du väljer och använder någon strategi för att lösa språkliga problem, t ex. kroppsspråk, bekräftande fraser och uttryck.
Du medverkar i vardagliga samtal. Ditt uttal är relativt tydligt. Du använder givna ord/fraser, samt detaljer för att utveckla språket. Du väljer och använder några olika strategier för att lösa språkliga problem, t ex. frågor och annat ordval.
Du medverkar och bidrar aktivt i vardagliga samtal. Du har ett tydligt uttal och ett visst flyt i språket. Du använder ett varierat språk, samt utvecklar budskapet genom att beskriva / motivera / förklara. Du väljer och använder några olika strategier för att lösa språkliga problem, t ex. omformuleringar.
Språk i dialogen
ordförråd, idiomatiska uttryck, grammatik
Du uttrycker dig med ett enkelt och begripligt språk. En del brister i ordförråd och grammatik. Formella fel förekommer, men förstör inte förståelsen.
Du uttrycker dig med ett enkelt språk. Du visar på en viss medvetenhet gällande fraser, ordval och grammatik. En del formella fel förekommer som kan störa men förstör inte förståelsen.
Du uttrycker dig med ett enkelt men tydligt språk. Du visar på ett passande ordval och använder några grammatiska strukturer. Få formella fel.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: