Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Kost och hälsa

Kunskapshusets förskola, Eslöv · Senast uppdaterad: 28 september 2021

Kost och hälsa är ett av våra 6 ben där vi vill att barnen ska få förståelse hur viktigt det att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande

 

 

Mål

Vi vill skapa möjligheter för barnen att utveckla en hälsosam livsstil, ge ökad kunskap och förståelse för hur en hälsosam livsstil kan påverka vår hälsa utifrån en hållbarhetsperspektiv. 

 

Bakgrund och Syfte

 

I denna planerade undervisning vill vi uppmärksamma och skapa nyfikenhet hos barnen inom hälsosamma måltider och hälsosam livsstil. Syfte med vår undervisningen är att barnen ska uppmuntras till delaktighet och inflytande i fysiska aktiviteter, vistas i olika miljöer samt få en förståelse för en ökad kunskap när det kommer till Kost och Hälsa  utifrån barnens förutsättningar och förmåga.

Undervisning och Vetenskaplig grund


Vad ska vi göra? 

• Varje månad inducerar vi den nya grönsaken där vi tillsammans med barnen pratar om hur viktigt det är att äta olika grönsaker och hur viktigt det är för kroppen

• Vi uppmuntrar barnen till rörelse på olika sätt ex. vår motionsrunda, promenader i staden och på gården.

• Vi samtalar om vikten av att äta en hälsosam kost.
• Vi arbetar med månadens grönsak genomolika estetiska uttrycksformer. 

• Arbeta med hållbar utveckling utifrån sociala, ekonomiska och ekologiska förutsättningar.

 

Vetenskaplig grund:

Poststruktuellt informerat undervisningsupplägg


Med en poststrukturell ingång utgår vi från barnens behov, intressen och erfarenheter. En undersökningsperiod där vi tar reda på vad barnen är intresserade av.

 

Pragmatisk undervisningsupplägg

 

Undervisningen i det pragmatiska perspektivet inriktar sig på barns meningsskapande och de didaktiska frågorna, hur vad och varför. Det är vi pedagoger som besitter kunskapen och vårt mål är att detta ska överföras till barnen.

 

Variationsteorin som undervisningsupplägg

I variationsteorin är lärandeobjektet centralt, d.v.s. den kunskap eller förmåga som undervisningen avser att utveckla hos barnen. Variationens främsta funktion är att den ger barn förutsättningar att urskilja.

Lekresponsiv undervisning

 

Lekresponsiv undervisning handlar om att undervisning ses som en gemensam aktivitet där förskollärare och barn behöver vara ömsesidigt engagerade i något innehåll.

Sociokulturellt perspektiv som undervisningsupplägg

I ett sociokulturellt perspektiv är interaktionen mellan människor grunden för att ett lärande ska ske. Genom att låta barnen samspela med varandra kommer varje barn att ingå i nya utvecklingszoner som kan bidra till ökad kunskap.

Dokumentation

 

• Här får barnen samtala, reflektera och diskutera om olika hypoteser utifrån undervisningen

• Vi dokumenterar med hjälp av film och foton
• Vi uppmuntrar barnen till deras egna dokumentationer

• Vi uppmuntrar till dokumentation i olika former för att alla ska känna delaktighet och inflytande samt få möjlighet att skapa sina egna uppfattningar kring undervisningen.

 

Analys, utvärdering och reflektion

• Vad har vi gjort idag? 
• Vad tyckte du var spännande?
• Varför tror du det blir/ blev så?

Tillsammans i arbetslaget och i barngrupp reflekterar, analyserar och utvärderar vi vår process för att tillsammans hitta nya vägar för att fortsätta utvecklas inom området


Läroplanskopplingar

motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback