Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

9

Musikhistoria årskurs 9

Getingeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 15 november 2022

Modern musikhistoria(västerländsk musik)

Musikhistoria årskurs 9

En sak som gör musiken så fantastisk är att den är gränsöverskridande och oberoende av tid. Musik har framställts sedan urminnes tider. Grottmålningar- och hällristningar visar att människan använt musik i sin vardag och för sin överlevnad under hela sin existens. Människan har med största sannolikhet spelat på såväl stockar, grässtrån och senor från djur under sin första tid på jorden såväl som på bronsålderslurar och trummor fram till dagens moderna instrument.

Människans förmåga att använda rösten har också funnits med hela tiden. Fanns förmågan att använda den så fanns det förmodligen också viljan. Men vi kan inte veta hur, vad eller varför man spelade eller sjung. Vi kan dock efterlikna de instrument som användes då och få en uppfattning om hur det kunde låta. Musiken uppstod förmodligen redan innan talet, och med största säkerhet innan det skrivna ordet.

Vi kommer under detta arbetsområde dock inte sträcka oss hela vägen ut, utan vi stannar vid vad vi kallar populärkulturen. Detta innefattar musik som är skriven mellan 1940-2010. Detta kommer innefatta en del tester som görs för att försäkra oss om att vi hängt med.

Vi kommer att ha genomgångar om de olika stilar och musiker som kommit fram under tidens gång och även göra en skriftlig uppgift kopplat till ämnet.


Läroplanskopplingar

analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.

Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.

Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.

Dessutom kan eleven med viss säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.

Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.

Dessutom kan eleven med god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback