Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

5

Europas sista vildmark. Fjällvärlden och alperna

Kungsholmens grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 11 januari 2021

Har du varit i fjällen någon gång? Vandrat på blommande fjällängar på sommar eller åkt ner för en backe i full fart på skidor en vinter? När man kommer upp till fjällen långt bort från städerna, är det som att komma till vildmarken. Det är inte många platser där man kan uppleva det, och därför kallar man fjällen och alperna för "Europas sista vildmark". Att kalla det vildmark är inte helt rätt. Människan har levt och använt naturen i fjällen under lång tid. Men på grund av det hårda klimatet har det aldrig blivit så många människor som levt där. Nu ska du få veta mer om hur djur och växter klarar det tuffa livet på fjället.

Period 

 

    Vecka 49 - 2

 

Arbetssätt 

 

     Under detta moment kommer vi att prata om och utveckla våra kunskaper om djur och växter i fjällen och alperna. Vi kommer att se filmer, arbeta i text och aktivitetsbok och diskutera olika frågeställningar.

 

Centralt innehåll/Mål efter avslutat arbetsområde 

När du har arbetat med detta område kommer du:

* kunna ge exempel på några typiska djur och växter på fjället och alperna och berätta hur de kan överleva där.

* kunna vad som menas med växtzoner.

* kunna förklara hur vi människor påverkar fjällens och Alpernas natur.

* kunna berätta om skillnader mellan de svenska fjällen och Alperna.

 

Utvärderingsformer 

Du kommer att utvärderas undermomentets gång vid diskussioner och vid skriftligt arbete under lektioner. Slut examination kommer att vara skriftlig onsdagen den 13/1-2021.



 Preliminär veckoplanering

v.49

Vi börjar momentet med att titta på bilder som jag har fotograferat https://photos.app.goo.gl/RQBwphSTQEPQ1Zfk7 i fjällen på sommaren och vintern. Vi pratar om hur växter och djur ser ut där och varför de ser ut som de gör.

 Vi har arbetar med sidorna 8 -13 i textboken och i aktivitetsboken med uppgifterna 1-10 på sidorna 2-4. Vi ser även filmen ”Vinterfjäll” på SLI.se.

v.50

Denna vecka se filmen "Sommarfjäll" på SLI.se, detta för att fortsätta med att ge eleverna en gemensam uppfattning om hur det ser ut i fjällen.

Vi kommer att prata om och arbeta med "Fjällen förr och nu". Till grund för våra diskussioner om människans påverkan på fjällvärlden kommer vi att ha Kiruna och LKAB. Vi kommer att använda utställningen "Kiruna forever" en virtuell utställning på ArkDes. Vi ser även filmen "This is Kiruna - how to move a city". Vi kommer att läsa sidorna 14 och 15 i textboken och göra uppgifterna 13-14 på sidorna 5 och 6 i aktivitetsboken. 

v.51

Denna vecka kommer vi att arbeta med "Alperna". Vi kommer att arbeta med vilka djur och växter man hittar i alperna och hur människan påverkar den. Vi läsa sidorna 16-19 i textboken och göra uppgifterna på sidan 7 i aktivitetsboken. Vi kommer även att titta på bilder på djur och växter i alperna och se filmen "Alperna - en överblick" på SLl.se för att ge oss gemensamma referenser. Vi kommer att diskutera skillnader mellan alperna och fjällen och varför det är så.

v.2

     Denna vecka avslutar vi momentet genom att repetera, måla växtzoner och skriva skriftligt prov:

  • 5a och 5b onsdagen den 13/1-2021
  • 5c torsdagen den 14/1-2021

 

Begrepp ”Europas sista vildmark” biologi åk 5

 

·      Fjäll

·      Växtzoner

·      Fjällnära barrskog

·      Fjällbjörkskog

·      Kalfjället

·      Anpassning

·      Myr

·      Carl von Linné

·      Näringskedja

·      Glacier

·      Naturtillgångar

·      Naturreservat

·      Nationalpark

·      Exploatera

·      Växthuseffekten

·      Alperna

·      Bergskedja

·      Exempel på djur och växter i fjällen

·      Exempel på djur och växter i alperna

 


Läroplanskopplingar

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Eleven kan också beskriva och ge exempel på människors beroende av och påverkan på naturen och gör då kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback