👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkhistoria

Skapad 2020-12-06 15:35 i Rodengymnasiet Norrtälje
Gymnasieskola Svenska
Språket förändras kontinuerligt och i detta moment skall vi ta reda på varför språk förändras samt fördjupa oss i det svenska språkets utveckling från urnordiskan till idag.

Innehåll

V 34-38:

Vi varvar genomgångar, diskussioner och eget arbete. Se OneNote för detaljerade lektionsplaneringar.

Nedan finns intressanta länkar till Språkprogram (Värsta språket) och dokument som underlag för diskussioner.

Kapitlet avslutas med ett skriftligt prov.

 

Språket förändras - framtiden

Svenska språkets släktskap

Lånord

 

Uppgifter

 • Språkhistoria

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Det svenska språkets ursprung, historiska utveckling och släktskapsförhållanden. Språkförändring.
  Sve  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling. Dessutom kan eleven dra relevanta generella slutsatser om språkförändring.
  Sve  A
 • Eleven kan utförligt redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling.
  Sve  C
 • Eleven kan översiktligt redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling.
  Sve  E

Matriser

Sve
Språkhistoria

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Språkhistoria
Eleven kan översiktligt redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling.
Eleven kan utförligt redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling.
Eleven kan utförligt och nyanserat redogöra för några aspekter av det svenska språkets släktskapsförhållanden och historiska utveckling. Dessutom kan eleven dra relevanta generella slutsatser om språkförändring.