Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 5

Digitalt

Kunskapshusets förskola, Eslöv · Senast uppdaterad: 28 september 2021

Genom enklare programmering ger vi barnen möjlighet att utveckla en förståelse för vad teknik är. Vi vill erbjuda barnen en variation av sätt att programmera för att utmana sitt strategiska tänkande, utveckla deras ordförråd med programmeringsbegrepp samt följa och förstå instruktioner. Bildkälla: Pixabay

Mål

 

Vi vill skapa möjligheter för barnen att utveckla en förståelse för det digitala och genom detta bidra till att öka barnen i sitt strategiska tänkande, matematiska förmåga samt förståelse för och kunna följa en instruktion. 

 

Syfte

 

Vi både hör och ser att barnen har ett intresse för teknik, men vad är bakomliggande för att all teknik runt om oss ska fungera?  I denna planerade undervisning vill vi uppmärksamma och skapa nyfikenhet hos barnen inom teknik och vad digital samt analog programmering innebär. Detta vill vi göra då barnen lever i ett tekniskt samhälle som är uppbyggt på både digitala och analoga algoritmer. 

Undervisning och Vetenskaplig grun

 

Ta till vara på det digitala sammanhang barnen möter i vardagliga situationerna och benämna begrepp samt bidra till en förståelse kring dessa. 

Vad ska vi göra?
• Analog programmering

• Digital programmering

• Blue-Bot 

• Bee-bot
• Algoritmer 

• Förståelse för symbolers betydelse

• Surfplatta och olika appar
• Olika datorer

• Olika robotar
• Strategier 

• Lösninar

• UR program ”programmera mera” 

 

Vetenskaplig grund:

Poststruktuellt informerat undervisningsupplägg


Med en poststrukturell ingång utgår vi från barnens behov, intressen och erfarenheter. En undersökningsperiod där vi tar reda på vad barnen är intresserade av.

 

Pragmatisk undervisningsupplägg

 

Undervisningen i det pragmatiska perspektivet inriktar sig på barns meningsskapande och de didaktiska frågorna, hur vad och varför. Det är vi pedagoger som besitter kunskapen och vårt mål är att detta ska överföras till barnen.

Variationsteorin som undervisningsupplägg

I variationsteorin är lärandeobjektet centralt, d.v.s. den kunskap eller förmåga som undervisningen avser att utveckla hos barnen. Variationens främsta funktion är att den ger barn förutsättningar att urskilja.

Lekresponsiv undervisning

 

Lekresponsiv undervisning handlar om att undervisning ses som en gemensam aktivitet där förskollärare och barn behöver vara ömsesidigt engagerade i något innehåll.

Sociokulturellt perspektiv som undervisningsupplägg

I ett sociokulturellt perspektiv är interaktionen mellan människor grunden för att ett lärande ska ske. Genom att låta barnen samspela med varandra kommer varje barn att ingå i nya utvecklingszoner som kan bidra till ökad kunskap.

 

Dokumentation

 

Vi kommer att dokumentera lärprocessen genom reflekterande samtal med barnen, observationer, barnens alster, film, ljud och foto. Både barnen själva och vi pedagoger kommer att dokumentera under processens gång. Dokumentationer i form av lärloggar utifrån undervisningssituationer kommer även att kopplas till denna planering. 

 

Analys, utvärdering och reflektion

• Varför blev det såhär? 

• Hur kan vi göra annorlunda? 

• Vad har vi lärt oss? 

Tillsammans i arbetslaget och i barngrupp reflekterar, analyserar och utvärderar vi vår process för att tillsammans hitta nya vägar för att fortsätta utvecklas inom området

 


Läroplanskopplingar

förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen och,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback