Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Julkalender 2020

Skapad 2020-12-07 15:40 i Förskolan Tummeliten Lekeberg
Förskola
Vi har julmusen Julle hos oss. Han har med sig 24 paket så barnen får öppna ett paket varje dag som nedräkning till julafton. I paketen ligger en julkula som barnet får hänga i vår julgran.

Innehåll

Nuläge

Vi står inför jul och vi vill på ett roligt sätt tillsammans med barnen räkna ner till julafton.

Syfte/mål

Vi vill på ett roligt och traditionsenligt vis räkna ner dagarna till jul tillsammans med barnen. Vi vill ge barnen möjlighet att på ett roligt sätt arbeta med matematik. De kommer även ges möjlighet att träna på turtagning, socialt samspel, empati, språkutveckling, inlevelseförmåga/fantasi. Ge möjlighet att få förståelse för skriftspråkets kommunikativa förmåga. Känna igen siffror, bokstäver, sitt namn tex. Vi vill uppmuntra till skapande i olika former, ta tillvara på barnens tankar och idéer samt samtidigt hålla vårt projekt Rörelse levande. 

Metod/genomförande

- Det flyttar in en liten mus hos oss vid namn Julle som barnen får hjälpa till att ta hand om samt att vi får olika uppdrag av Julle.

- Varje dag lämnar Julle en ny lapp med dagens siffra och ett namn på vilket barn som får öppna paket. Barnet vars namn står på lappen får sedan leta reda på det paket som har samma siffra som lappen.

- Numrerade paket. 

- Vi räknar kulor i granen och kvarvarande paket för att få en överblick hur många dagar som gått och hur många som är kvar till jul. Samtalar om fler och färre. 

 

- Vi tar med Julle på utflykter.

- Vi får i uppdrag att träna till Lucia.

- Vi pysslar egna julkulor, ljusstakar, julgranar. 

- Pepparkaksbak.

- Nyinköpta grejer till avdelningen kommer bli till julklappar.

- Läser böcker med jultema. 

- Ev. jobba med greenscreen i någon form.

- Nedräkning genom att tända ljusen i adventsljusstaken. 

Dokumentation/reflektion

Vi kommer kontinuerligt reflektera över innehållet i kalendern på våra gemensamma samt enskilda planeringar samt dokumentera genom att göra lärloggar över innehållet i kalendern. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: