Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Historia

·

Årskurs:

6

Att skriva en spännande och fångande berättelse!

Fruängens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 10 december 2020

STORMAKTSTIDEN De berättelser som vi vill läsa, ska vara både spännande och fångande! Spännande kan handla om att berättelsen har en handling som lockar till fortsatt läsning, alltså fångar mitt intresse, att fortsätta läsningen. Din text är skriven på ett sådant sätt att en del av handlingen bara antyds, känslor och bilder skapas i läsarens huvud och kropp. Är du en blivande författare?!

Att skriva en spännande och fångande berättelse!

Ett arbete i både svenska och historia (Stormaktstiden, vilket tydligt ska framgå i berättelsen)

De berättelser som vi som läsare vill läsa, ska vara både spännande och fångande!

Spännande kan handla om att berättelsen har en handling som lockar till fortsatt läsning, alltså fångar mitt intresse för att fortsätta läsa.

Rubriken på berättelsen eller det som kallas titel på en bok är första chansen för dig som berättare att skapa just det, spänning och lust att läsa.

Texten är skriven på ett sådant sätt att en del av handlingen bara antyds, känslor och bilder skapas i läsarens huvud och kropp, det som vi i ämnet svenska benämner, mellan raderna och till och med bortom raderna.

”Skuggorna från granarnas grenar kändes främmande. Den obehagliga känslan av att någon fanns där blev ännu starkare den här gången. Var det dags att ge sig av?”

Själv brukar jag tänka, att läsningen ska kännas som om jag vore på ”doftbio”! Jag vill se bilder för min inre syn! Fantasin i mitt huvud ska kunna skapa miljöer, personer och annat som får mig att uppleva läsningen som om jag vore på bio och såg en spännande film.

Dofterna och känslan i miljön kan både skrivas ut, eller antydas. Hur kan jag skriva för att läsaren ska känna hur kallt och fuktigt det var i ladan där jag tvingats gömma mig? Hur kan jag beskriva dofter och upplevelser för att gestalta hur det var att gå ut i krig under stormaktstiden?

"Den gråa, kalla och klumpiga gröten smakade ..." ”När jag stack ut fötterna från under hästtäcket i ladan förstod jag att det skulle bli en svår dag. Temperaturen hade sjunkit till -10 grader."

Under stormaktstiden fanns det många jobbiga saker för alla, tillgången till mat var minimal för många, hälsan dålig och krigen satte sina spår hos alla. Om du skriver om saker som är svåra och jobbiga, tänk på att du även i texten ska få in glädje och fina känslor och upplevelser. Det gör berättelsen mer levande.

"Nu var det min tur. Kanske skulle även jag bli kvar på ett slagfält i ett annat land, Klumpen i halsen växte sig större, det blev svårare att andas och tårarna var på väg. Nej, jag får inte gråta nu! - Det är män som får försvara vårt land, inte pojkar, som mormor sa. Efter många mil till fots i den blöta jorden fick jag syn på ett ansikte som jag aldrig trodde jag skulle få se igen. - Johan! Mitt hjärta bultade hårt. Vi såg på varandra. Vi förstod båda två. Det var vi som skulle hjälpas åt nu."

Berättelsen ska innehålla:

1. En rubrik, som ger läsaren förståelse för vad berättelsen handlar om.

2. En inledning som väcker lust att läsa mer.

3. En koncentrerad handling med röd tråd.

4. En till fyra karaktärer, där minst en beskrivs med en personbeskrivning (utseende, intryck, kläder och kanske karaktärens insida).

5. En noggrannare miljöbeskrivning av någon plats i berättelsen (platsens utseende, lukt, vilket intryck den ger och vilka hörselintryck man får).

6. Ett genomtänkt slut.

7. Illustrera din berättelse, dvs rita en bild till omslaget/framsidan.

8. Ange gärna källor till din berättelse.

9. Du ska använda skrivregler (tex skiljetecken, styckeindelning) på ett medvetet sätt.

Till din hjälp:

  • har du häftet, Hundra ord att använda från arbetet med Stormaktstiden.
  • kan du använda olika verktyg som tex mindmap och stavningskontroll på datorn.
  • ta en extra titt i historieboken, den skönlitterära berättelsen; I häxornas tid eller någon annan källa som du har nytta av.

Skriv, skriv skriv!

Be gärna någon kamrat att läsa och ge dig feed back under arbetet. Tänk Two stars and a wish. Be läraren om hjälp och varför inte ta ett samtal hemma tillsammans med eventuella syskon eller föräldrar.

Rätta och skriv rent en extra sista gång innan du skickar berättelsen till mig på mailen. Minst 750 ord max 1500. Typsnitt Times, storlek 12, radavstånd 1,5. Vet du inte hur man gör? Be någon om hjälp!

Skriver du för hand så lägger du den i min låda på runda bordet.

Sista dag för inlämning är den 17 december.

.


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor och grupper runt Östersjön. Migration till och från samt inom det svenska riket.

Reformationen och dess konsekvenser för Sverige och övriga Europa.

Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.

Hur historiska personer och händelser, till exempel drottning Kristina, Karl XII och häxprocesserna, har framställts på olika sätt genom olika tolkningar och under skilda tider.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Eleven har grundläggande kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och ge­stalter under olika tidsperioder.

Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.

Eleven kan undersöka utvecklingslinjer inom kulturmöten, migration, politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla sam­ band mellan olika tidsperioder.

Eleven visar också hur någon av utvecklingslinjerna har påverkat vår samtid, och motiverar sitt resonemang med enkla och till viss del underbyggda hänvisningar till det förflutna.

Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra enkla resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.

I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och enkel handling.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla resonemang om källornas användbarhet.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska 4-6
Kunskapskrav Historia åk 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback