Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Teknik

·

Årskurs:

8

Teknik - Programmering med Scratch

Djupedalskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 9 december 2020

Scratch är ett verktyg framtagen för att introducera programmering för barn och ungdomar. Eftersom det är lätt att komma igång med Scratch, är det roligt att börja bygga egna spel, berättelser eller animationer.

I Scratch kan du lära dig grunderna i programmering genom att pussla ihop olika block med instruktioner istället för att skriva kod. I Scratch finns programmeringens textkoder som färgglad grafik. Programmet är gratis och går att få på en mängd olika språk. 

Syftet 

Tanken är att du som tillhör dagens ungdomar ska lära dig pro­grammera genom att ”scratcha” men det finns även många vuxna som använder programmet för det är både snabbt och mångsidigt.

Så här fungerar det

Upplägget är enkelt. Du får se bilden av en katt och med hjälp av olika kommandon kan du få den att röra sig, prata, jama och byta kläder. Du kan även interagera med katten, exempelvis säga någonting när du trycker på en viss bok­stav. Det går också att byta ut katten mot någon annan figur.

Resultatet av programme­ringen kan bli ett spel, en musik­video, en interaktiv saga eller något helt annat. Det är bara fantasin som sätter gränser! Vi ska använda scratch för att göra en interaktiv talande plansch helst både på svenska och engelska. Planschen ska förklara hur del/delar av kroppens organsystem fungerar.

Programmet finns på internet och är fritt att använda för alla. Det finns dessutom på många olika språk. Du hittar till programmet med hjälp av den här länken:

https://scratch.mit.edu

Lär dig med hjälp av YouTube

På YouTube finns sju stycken introduktionsfilmer som ger dig grunderna till hur det går till att programmera i Scratch. Kursen kommer att börja med att du arbetar igenom de filmerna och härmar det som händer där. Filmerna hittar du här:

 Här finns en länk om du vill se filmerna inne på YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=kf0iuhwb4bw

 Att göra

  1. Du kommer först få arbeta genom alla de sju instruktionsfilmerna. Det är viktigt att du jobbar ordentligt med de här filmerna så att du verkligen lär dig programmets grunder. Det har du nytta av i de kommande uppgifterna.
  2. Efter grundkursen på YouTube får du göra ett eget projekt, som ska dokumenteras.
  3. Nästa steg är att arbeta med en uppgift som vi kallar "Interaktiv talande plansch". Där får du möjlighet att visa dina kunskaper som du skaffat dig under ditt tidigare arbete.

Dokumentationen

Du behöver dokumentera ditt arbete med din programmering  med programmet Scratch. Du skriver det i teknikdokumentationen i classroom samt lämnar in på Unikum.

Följande punkter ska finnas med i din dokumentation:

  • Beskriv din tanke om hur ditt program ska fungera när det är färdigt.
  • Beskriv hur du fått din/dina sprajt att utföra uppgiften. Beskrivningen ska vara övergripande.
  • Beskriv några svårigheter och hur du löste dem.
  • Beskriv och förklara hur vi människor i vardagen använder programmering.
  • Bifoga en länk till din färdiga plansch.

Om du behöver göra en skärmdump på din chromebook tar du genom att först maximera ditt fönster med 5:e knappen från vänster på den översta raden. Sedan håller du ner CTRL + 6:e knappen från vänster. Bilden hittar du sedan under filer.

Tider

Den här teknikkursen kommer att påbörjas vecka 47 ht 2020 och beräknas pågå till vecka 50.

Bedömning


Se i bedömningsmatrisen nedan.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Teknik - Programmering med Scratch
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback