Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

BOKSAMTAL av egen vald bok

Skapad 2020-12-10 14:51 i Gemensamt i Flen Flen
Boksamtal
Grundskola 9 Svenska Svenska som andraspråk
Boksamtal! Det betyder "att samtala om en bok"! Du ska få läsa en egen vald bok. Läsa, fundera, resonera, svara på frågor, sammanfatta, koppla vidare... I samtal få frågor som du diskutera. Detta är en mindre uppgift likt NP i sv/sva i ål 9 att kunna samtal och ha åsikter om något.

Innehåll

Under veckorna då du gör din Instruktion kommer du samtidigt att läsa en egen vald bok. Kom ihåg att välj en som du känner att du kommer att klara av att läsa samt du tycker verkar intressant. (Byt bok om du märker att den inte passar dig)

Detta arbete också en möjlighet till en mindre muntlig framställning där du ska formulera dina åsikter från diskussionsfråga utifrån boken du läst. 

Detta är en liten övning inför NP i åk 9 A-delen, den munltiga.

Matriser

Sv SvA
Kunskapskrav svenska och svenska som andraspråk åk 7-9

Tolka & resonera om budskap
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk.
Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.
Samtala & diskutera
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan med en i huvudsak fungerande kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett enkelt sätt.
Eleven kan med en ändamålsenlig kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett utvecklat sätt.
Eleven kan med en ändamålsenlig och effektiv kombination av vardagsrelaterat och ämnesrelaterat språk samtala om och diskutera varierande ämnen på ett välutvecklat sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: