Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Historia

·

Årskurs:

7

Beslutsfattande och politiska ideologier ht 2020

Brunnsåkersskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 15 december 2020

Vecka 50 2020 - 5 2021

SYFTE

Under detta arbetsområde ges du förutsättningar att utveckla din förmåga att:

  • Redogöra för - beskriva och förklara
  • Resonera och motivera – diskutera och ge argument

 

ARBETSSÄTT

Vi läser gemensamt, går igenom för området viktiga begrepp samt samhällsstrukturer som demokratidiktatur, politiska ideologier - partier, hur Sverige styrsval, riksdag och regering, och diskuterar. Vi kommer att arbeta med individuella uppgifter och i grupper. Under träningstillfällena (lektionerna) tar du ansvar för ditt lärande genom att delta aktivt, ställa frågor, anteckna, vara med i diskussioner och jobba med uppgifterna.

Prov vecka 5.

 

BEDÖMNING

I provet visar du din kunskap att:

  • Redogöra för val i Sverige (beskriva vad som gäller vid allmänna val i Sverige, vilka val som man får rösta till, när valen sker, vem som får rösta, hur ett val går till samt vad som händer efter valet)
  • Redogöra för till vilken ideologi några svenska partier hör och motivera varför du tycker att vissa partier hör till en ideologi.
  • Redogöra för hur Sverige styrs (beskriva riksdagens och regeringens uppgifter samt beskriva och förklara hur riksdag och regering samverkar för att styra Sverige).
  • Redogöra för begreppet demokrati (beskriva vad demokrati innebär) och välja 3 krav som du tycker är viktigast samt motivera varför du tycker dessa är viktigast i en demokrati. 

 

KUNSKAPSKRAV

E

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med enkla resonemang och till viss del underbyggda argument.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom politik och levnadsvillkor och beskriver då enkla samband mellan olika tidsperioder.

 

C

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med utvecklade resonemang och relativt väl underbyggda argument.

Eleven har goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra utvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom politik och levnadsvillkor och beskriver då förhållandevis komplexa samband mellan olika tidsperioder.

 

A

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer. Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer. I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

Eleven värderar och uttrycker olika ståndpunkter i några samhällsfrågor med välutvecklade resonemang och väl underbyggda argument.

Eleven har mycket goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter.

Eleven kan undersöka några utvecklingslinjer inom politik och levnadsvillkor och beskriver då komplexa samband mellan olika tidsperioder.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Beslutsfattande och politiska ideologier ht 2020
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback