Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7 - 9

Begrepp

Ekdalaskolan 7-9, Härryda · Senast uppdaterad: 22 december 2020

Den här lektionen förklarar begreppsuppfattning som i kursplanen beskrivs “använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp".

Beskrivning

Den här lektionen förklarar begreppsuppfattning som i kursplanen beskrivs “använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp".

 

Lektionen beskriver vad begreppsuppfattning innebär och hur du kan arbeta för att förbättra din. Du finner den under fliken "Planering". Välj ämne "Matematik".

 

Vad innebär förmågan?

Om du hör begreppet "addition" får du säkert en bild i huvudet av att lägga ihop flera saker. För att kunna kommunicera om begrepp behöver vi kunna representera dem med hjälp av olika uttrycksformer. Till exempel ord, symboler och bilder.

 

Addition kan vi förknippa med ord som till exempel addera, summera, tillsammans, lägga ihop och plus.

 

Symbolen för addition är +.

 

Begrepp kan också visas med hjälp av bilder. Hur många äpplen har ni tillsammans om du har 3 äpplen och din kompis har 2 äpplen?

     

Vi kallar dessa olika sätt att visa begrepp för uttrycksformer eller representationer. Detta gäller inte bara för addition utan för alla matematiska begrepp.

 

Växla mellan olika uttrycksformer

Om du får frågan hur många 20% av de fem äpplena är behöver du känna till procentbegreppet. Om du gör det känner du säkert till att en annan uttrycksform av 20% är vilket förstås ger dig ett äpple som är svaret på frågan.

Detta är ett enkelt exempel på att växla mellan olika uttrycksformer, vilket är något som nämns i kunskapskraven.

 

Beskrivningen är baserad på Johan Wendts presentation om begreppsförmågan.

 

Vad kan du göra för att utveckla din förmåga?

Ju fler uttryckssätt som du känner till kring ett begrepp desto bättre. För att undersöka vad du faktiskt vet, kan du när du stöter på ett nytt (eller gammalt) begrepp, göra tre spalter på ett papper och fundera på vilka ord, symboler och bilder som du känner till.

 

Ett exempel med begreppet procent så skulle kan se ut så här:

Tänk gärna själv på ett begrepp och prova samma sak.

 

Är du osäker på vad ett begrepp innebär behöver du ta reda på det. Du kan fråga en lärare eller klasskompis, slå upp det i en mattebok eller googla det. Du kan också gå direkt till bra webbplatser som matteboken, webbmatte och khan academy (engelskspråkig). Glöm förstås inte heller youtube som kan vara en fantastisk källa.

 

Glöm aldrig att allt hänger ihop. Det är lätt hänt att man fokuserar på metoderna, till exempel vilka tal som ska adderas eller multipliceras. Men om du inte känner till eller är osäker på vad det är som du ska ta reda på får du problem.

 

Du kanske till exempel kommer ihåg att någon sagt att du kan räkna ut en rektangels area genom att multiplicera sidornas längder och det är riktigt, men är du riktigt säker på vad begreppet area innebär? Om inte så är det där som du måste starta.

 

Det är förstås också viktigt att förstå att begreppen som du lär dig inte är en något som vi har uppfunnit i skolan. Det är det som händer utanför skolan som avgör vad du behöver lära dig i skolan. För att återkomma till procentbegreppet är det till exempel viktigt att förstå i valtider, om du ska låna pengar till att köpa en bostad eller en bil eller gå på mellandagsrean.

 

Ju fler (matematiska) begrepp du känner till, desto enklare blir det att förstå världen omkring dig.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback