Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musikhistoria åk 9

Skapad 2020-12-21 11:49 i Anneroskolan Helsingborg
Kursen ger kunskap om olika epokerna i den västerländska musikhistorien. Eleverna får en överblick och lär sig känna igen musik från dessa epoker.
Grundskola 9 Musik
Kursen ger kunskap om olika epokerna i den västerländska musikhistorien. Eleverna får en överblick och lär sig känna igen musik från olika epoker.

Innehåll

Syfte / Mål

Musik är en del av kulturarvet. I vår tid förenas musik från skilda kulturer och epoker med andra konstformer i nya uttryck. Kunskaper om och i musik ökar möjligheterna att delta i samhällets kulturliv. Du får i den här kursen lyssna på musik från olika historiska epoker. Du får höra talas om olika kompositionsformer, olika sätt att notera musik och se exempel på vilken funktion musiken kan ha och har haft i olika miljöer och kulturer. Din slutuppgift är att jobba med och redovisa musik under en epok inom musikhistoria (muntlig och en skriftlig presentation).

Kursens innehåll / Arbetsgång

 

 Arbetsgång

- Du ska jobba i häftet "Muusikhistoria"

- Vi lyssnar på och lär oss känna igen musik från de olika epokerna, diskuterar skillnader och likheter, lär oss olika begrepp och vilken funktion musiken kan ha haft genom tiderna.

På lektionerna arbetar du med sin redovisning om den epok inom musikhistoria som du själv valt.. Sök information i böcker, samt på internet (på ne.se finns bra material).

Skriftligt  inlämning av arbetet är --------, samt muntliga redovisningar inför klassen ------- /Datum bestämmer vi tillsammans/

 

 

Börja med att samla information om den teman som du har valt. På biblioteken, på ne.se och bland böckerna i musiksalen och i  stadsbiblioteket, kan du hitta mycket. Ibland står matnyttig fakta i informationstexten på skivfodral. Se också till att skaffa och lyssna på musik inom den tiden så att du lär känna just den stilen lite mer (youtube, spotify, etc).

Jag bedömer ditt arbete under lektionerna (hur du söker information, hur du lägger upp arbetet i din grupp, hur aktiv du är). Förutom den tid du lägger ner i skolan under lektionerna kommer du också att behöva arbeta hemma. Arbetet ska redovisas i form av en skriftlig presentation (skriven på dator), som lämnas in på Google Classroom.  Det skriftliga arbetet bedöms, liksom den muntliga redovisningen.

 

DETTA SKA ARBETET INNEHÅLLA

Du kommer att få en lista med vad ditt arbete ska innehålla.

Tänk på att vara noga med att ange alla källor. Skriv ner dessa redan från början.

Fråga gärna om du undrar över något.

/ Sabrina

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: