Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Bakterier och virus

Thorildskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 21 december 2020

bakterier och virus.

Syfte

Centralt innehåll

Konkretiserade mål

Under detta arbetsområde ska ni utveckla:

  • Förmågan att samtala om och diskutera frågor som rör hälsa och skilja på fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
  • Förmågan att söka naturvetenskaplig information och använda olika källor och föra resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
  • Förmågan att använda information i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar anpassade till syfte och målgrupp.
  • Förmåga att inhämta kunskaper om bakterier och virus och visa det genom att ge exempel och beskriva dessa 
  • Förmåga att använda av biologins begrepp, modeller och teorier.
  • Förmågan att resonemang om hälsa, sjukdom visa på identifierbara samband som rör människokroppens byggnad och funktion.
  • Ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

 

Undervisningen

Vi kommer att jobba med avsnittet bakterier och virus.

Vi kommer att lära oss skillnaden mellan bakterier och virus, hur bakterie- och virusinfektioner kan behandlas och hur smittspridning kan förhindras. Vi kommer också att diskutera vad som händer med virus och bakterier när antibiotika används för mycket och vad resistenta bakterier är för något.

Kunskaperna ovan kommer vi att inhämta genom film, diskussioner och genomgångar i helklass och genom enskilt arbete. 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

De biologiska modellernas och teoriernas användbarhet, begränsningar, giltighet och föränderlighet.

Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen
Fakta och förståelse
Källanvändning
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback