Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Dramaturgi och Novellanalys

Skapad 2020-12-28 14:33 i Birgittaskolan gymnasium Linköping
Dramaturgi och novellanalys
Gymnasieskola Svenska
I detta avsnitt kommer vi att jobba med skönlitteratur i olika former. Vi kommer att läsa om den dramaturgiska modellen och se hur den tillämpas i både noveller, romaner och film.

Innehåll

Avsnittet inleds med en repetition av hur man analyserar en novell, en roman eller en film. Den dramaturgiska modellen gås igenom och vi kommer att läsa flera noveller innan det blir dags att skriva en egen novellanalys. Detta avsnitt i kursen kommer att pågå fram till sportlovet vecka 8.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Skönlitteratur, författad av såväl kvinnor som män, från olika tider och kulturer.
  Sve  -
 • Centrala motiv, berättarteknik och vanliga stildrag i fiktivt berättande, till exempel i skönlitteratur och teater samt i film och andra medier.
  Sve  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan översiktligt återge innehållet i några centrala svenska och internationella skönlitterära verk och annat berättande. Eleven reflekterar också över innehåll och form med hjälp av några berättartekniska och stilistiska begrepp. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för några samband mellan olika verk genom att ge exempel på gemensamma teman och motiv. Eleven återger några iakttagelser, formulerar välgrundade och nyanserade egna tankar med utgångspunkt i berättandet samt relaterar innehållet i berättandet på ett relevant sätt till allmänmänskliga förhållanden.
  Sve  A
 • Eleven kan översiktligt återge innehållet i några centrala svenska och internationella skönlitterära verk och annat berättande. Eleven reflekterar också över innehåll och form med hjälp av några berättartekniska och stilistiska begrepp. Dessutom kan eleven utförligt redogöra för några samband mellan olika verk genom att ge exempel på gemensamma teman och motiv. Eleven återger några iakttagelser och formulerar välgrundade egna tankar med utgångspunkt i berättandet.
  Sve  C
 • Eleven kan översiktligt återge innehållet i några centrala svenska och internationella skönlitterära verk och annat berättande. Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för några samband mellan olika verk genom att ge exempel på gemensamma teman och motiv. Eleven återger någon iakttagelse och formulerar egna tankar med utgångspunkt i berättandet.
  Sve  E
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: