Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SFIKUD91

Tema: Lag och rätt

Mjölby Vuxenutbildning, Mjölby · Senast uppdaterad: 30 december 2020

Under några veckor kommer vi att arbeta med tema Lag och rätt.

Vad?

Temat handlar om lag och rätt, brott och straff. Vi kommer att använda Lunis och Rivstart samt läsa en deckare. Vi kommer att lära oss om lagar och rättigheter i Sverige och jämföra med våra erfarenheter från olika länder.

Varför? 

Målet med undervisningen är att:

  • Du ska utveckla dina förmågor i det svenska språket. Du ska bli bättre på hör- och läsförståelse samt att tala, samtala och skriva på svenska på olika sätt.
  • Du ska reflektera över hur du lär dig språk och bli bättre på att använda olika strategier för att lära dig.
  • Du ska utveckla din förmåga att använda digital teknik för att kommunicera och lära dig svenska samt bli bättre på att förhålla dig till information från olika källor.

Hur?

Undervisningen sker på distans och genom fjärrundervisning i realtid.

  • Vi läser berättande, beskrivande och argumenterande texter. Vi arbetar med ordkunskap.
  • Vi lyssnar på berättelser, beskrivningar, information, nyheter och dialoger.
  • Vi talar och samtalar om ämnen inom temat och övar på uttal.
  • Vi skriver olika texttyper, till exempel en sammanfattning, ett diskussionsinlägg och ett mejl till en kompis. 
  • Vi tränar på grammatik. 

Du kommer med förslag och önskemål på sådant som du skulle vilja göra eller lära dig mer om inom temat. 

Bedömning

Du kommer att göra prov i läs- och hörförståelse och du får skriva en text i klassrummet. Jag bedömer din förmåga att tala och samtala på svenska under lektionstid. 


Läroplanskopplingar

Eleven förstår tydligt tal i informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven förstår berättelser, beskrivningar, samtal, diskussioner, information och nyheter som rör bekanta ämnen. Eleven förstår detaljerade och tydliga muntliga meddelanden och instruktioner.

Eleven läser och förstår enkla texter i informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven läser och förstår berättande, beskrivande, redogörande och argumenterande texter om bekanta ämnen, informerande texter, tabeller och diagram samt för enkla resonemang om informationen. Eleven läser och förstår tydliga instruk­tioner och föreskrifter.

Eleven kommunicerar med viss anpassning till syfte och samtalspartner i både informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven deltar i samtal och diskussioner om bekanta ämnen samt uttrycker och bemöter åsikter med enkla argument. Eleven framför och efterfrågar tankar och information som till viss del för samtalen och diskus­sionerna framåt.

Eleven kommunicerar med viss anpassning till syfte och mottagare i både informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven beskriver, berättar om och redogör i enkel form för aktuella händelser, erfarenheter, intryck och åsikter samt ger råd och instruktioner. Eleven uttrycker sig begripligt, med visst flyt och till viss del sammanhängande samt visar viss språklig variation.

Eleven skriver enkla texter, med viss anpassning till syfte och mottagare, för att kommunicera i både informella och mer formella situationer i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Eleven skriver, med visst flyt, sammanhängande och begripliga berättande, beskrivande, redogörande och argumenterande texter om bekanta ämnen. Eleven skapar i huvudsak fungerande struktur i sina texter och visar viss variation i ordförråd och meningsbyggnad. Eleven använder med viss säkerhet enkla och mer avancerade grammatiska strukturer i sina texter.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback