Skolbanken Logo
Skolbanken

Identitet, delaktighet och inflytande

Rönnängs förskolor, Tjörn · Senast uppdaterad: 18 september 2023

Såhär kommer vi arbeta med identitet, delaktighet och inflytande

såhär vill vi arbeta;
- Vi strävar efter att arbeta med gruppindelning för att ge varje barn utrymme till att bli sedda, lyssnade på och skapa trygga kontakter med både vuxna och barn.

 

- Vi vill ha ett demokratiskt förhållningssätt där vi vill uppmärksamma barnens intresse och förslag när vi utvecklar förskolans miljöer och aktiviteter genom att vara lyhörda, ha dialog och ge dem valtillfällen under dagen.

 

- Vi vill uppmuntra barnen att delta och reflektera kring sin egen dokumentation.

 

 


Vi strävar efter att arbeta med gruppindelning för att ge varje barn utrymme till att bli sedda, lyssnade på och skapa trygga kontakter med både vuxna och barn.

 

Vi vill ha ett demokratiskt förhållningssätt där vi vill uppmärksamma barnens intresse och förslag när vi utvecklar förskolans miljöer och aktiviteter genom att vara lyhörda, ha dialog och ge dem valtillfällen under dagen. T.ex genom att ha röstning och gemensamt bestämma olika val såsom gruppnamn, äventyrplats, gemensamma lekar.  Vi erbjuder barnen en varierande miljö till olika lekar och skapande där de kan välja fritt.

 

Vi vill uppmuntra barnen att våga uttrycka sina åsikter och känslor, vi vill uppmuntra barnen att lyssna på varandra, att vara tillåtande att tycka olika och att kunna göra egna val. Vi strävar efter att stärka barnens identitet och självkänsla. 

Hur når vi ditt?

I sjöboden vill vi dela upp barnen i två grupper och även i fler mindre grupper vid behov för att skapa nya kontakter, ge varje barn plats att höras och synas och synliggöra kompisarna som finns här för att stärka gruppens gemenskap. 

Vi vill arbeta med namnlekar, samarbetsövningar, gemensamma lekar, röstning.


Tillsammans med barnen starta samtal kring känslor och bestämma gemensamma regler hur vi tänker oss hur vi tar hand om varandras trivsel och trygghet.


Läroplanskopplingar

sin identitet och känna trygghet i den samt medvetenhet om rätten till sin kroppsliga och personliga integritet,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,

förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,

förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar,

intresse för och förmåga att uttrycka tankar och åsikter så att de kan påverka sin situation,

förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan, och

förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback