Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

9

Idrott och hälsa åk 9 - Träningslära del 2 - Styrketräning v.2-10 (11 jan-12 mars)

Ekens skola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 8 mars 2021

Vi kommer under veckorna 2-10 (block 3) att ägna oss åt styrketräning. Detta kommer att genomföras individuellt, i par och i grupp. Examinationerna inom detta moment består av två delar. En gruppuppgift och en individuell träningsplanering.

Träningslära - Styrketräning

Hej allihop, nu är det dags att starta momentet träningslära del 2 som kommer att handla om styrketräning. Det kan vara så att många av er redan styrketränar på ett gym eller liknande medan för andra så är detta något helt nytt. Oavsett vilken nivå du upplever dig på så kommer ni att få möjlighet till att lära er en del om styrketräning. Jag vill med detta moment att du ska få kunskaper och färdigheter om hur styrketräning kan påverka din fysiska-, psykiska- och sociala hälsa, då dessa bidrar till en hälsosam livsstil samt välmående.

Syftet med momentet är att ni ska få lära er att planera, genomföra och utvärdera er egen träning för att utveckla olika fysiska kvaliteter, detta genom olika lärandeaktiviteter som både har teoretiska och praktiska delar. Genom detta arbetssätt kommer ni att kunna mäta träningens resultat och förhoppningsvis få en förståelse om varför ni fick det resultat ni fick. För att inte skada sig och nå de resultat man vill kommer ni att få kunskap om hur ni ska genomföra olika typer av styrkeövningar samt varför. Ni kommer även få kunskap om olika skadeförebyggande övningar som är bra att använda sig av för att minska risken för skador vid genomförandet.

Syfte

- Röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang 

- Planera, praktiskt genomföra och värdera fysiska aktiviteter inom styrketräning

- Förebygga risker vid fysisk aktivitet

Några begrepp som kommer att beröras:

  • Repetition (en rörelse som utförs en gång) 

  • Set (en omgång repetitioner som utförs utan vila)

  • Repetition maximum, RM (en rörelse med så stor belastning att den kan utföras en gång)

  • Maximal styrka

  • Uthållighetsstyrka

  • Dynamsikt arbete (koncentrisk fas och excentrisk fas)

  • Statiskt arbete

  • Överkompensation (vila efter träning = kroppen byggs upp)

  • Fria vikter (vikten/vikterna styrs av dina muskler)

  • Muskelfibertyper/Muskelceller (typ 1 och typ 2)

  • Supinerat grepp (underhandsgrepp, tummen utåt) 

  • Pronerat grepp (överhandsgrepp, tummen inåt)

  • Semisupinerat grepp (tummen är riktad framåt)

  • Unilaterala övningar (ex: ett ben tränas i en övning)

  • Bilaterala övningar (ex: båda benen tränas i övning)

  • Frekvens (hur ofta)

  • Duration (hur länge)

  • Intensitet (hur hårt)

  • Synergister

  • Antagonister

Arbetsmetod 

Lektionstillfällena kommer till stor del att utgå från en mindre teoretisk del och en praktisk del. Båda dessa delar kommer att baseras på den litteratur som tillhör momentet och kommer ligga under uppgifter till denna planering. Ni kommer både reflektera skriftligt och muntligt under lektionerna så att ni får kunskap om hur det känns samt hur ni kan förbättra er fysiska styrka. Om man missar en lektion eller behöver mer tid för att reflektera så är det studiestödstiden som gäller: tisdagar kl: 14:50-15:30. 

Bedömningssituationer

Momentet kommer att innefatta olika typer av bedömningssituationer som både kommer att ha en formativa och en summativ utgångspunkt. Formativ bedömning handlar exempelvis om att jag som lärare använder mig av feedback, återkoppling, grupparbete (kollaborativt lärande), ni hjälper varandra till lärande medan summativ bedömning kan ses som det slutliga betyget inom momentet exempelvis ett A. Det är extra viktigt att ni som elever är delaktiga och engagerade på lektionerna för att jag som lärare ska kunna ge er en formativ bedömning.

Den formativa bedömningen under momentets gång och det skriftliga provet kommer att bilda underlag till min slutliga bedömning (den summativa bedömningen). Även centrala delar i momentet som rätt belastning, repetitioner, korrekta kroppsrörelser och hur olika hälsoaspekter påverkas när man utgör en specifik övning kommer också att vara en del av bedömningen.

Examinationsuppgifter

Ni kommer att få göra en gruppuppgift (4 elever/grupp) samt en individuell inlämningsuppgift (träningsplanering). Gruppuppgiften kommer ni att redovisa i slutet av momentet och deadline av den individuella inlämningsuppgiften kommer att vara ungefär 1 vecka efter att momentet är klart.


Läroplanskopplingar

Eleven kan delta i lekar, spel och idrotter som innefattar komplexa rörelser i olika miljöer och varierar och anpassar sina rörelser väl till aktiviteten och sammanhanget.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt sätta upp mål för och planera träning och andra fysiska aktiviteter.

Eleven kan även utvärdera aktiviteterna genom att samtala om egna upplevelser och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur aktiviteterna tillsammans med kost och andra faktorer kan påverka hälsan och den fysiska förmågan.

Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter.

Matriser i planeringen
Idrott och hälsa träningslära - Styrketräning
Uppgifter
Litteratur
Examinationsuppgift

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback