Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

6

Kemi åk 6 Vt 2021 "Kemiska reaktioner"

Kärna skola, Linköping · Senast uppdaterad: 18 februari 2021

I detta arbetsområde kommer du att få möjlighet att lära dig om kemiska reaktioner, vad de är och vad de kan uträtta. Du kommer också att få känna historiens vingslag då du nosar lite på kemisters upptäckter genom tiderna. Begrepp som fotosyntes, cellandning, förbränning samt nedbrytning kommer du att få fundera över. Vilka likheter och skillnader finns emellan dem och vad de har för betydelse för materiens kretslopp? Välkommen in i kemins spännande värld!

Det här ska du visa att du kan:

Använda dig av begreppen atomer, grundämnen, molekyler, kemiska föreningar och kemisk reaktion för att förklara hur olika material är uppbyggda och har bildats samt dess oförstördbarhet. 

Känna igen enkla partikelmodeller av kemiska föreningar som till exempel vatten, koldioxid, glukos (druvsocker) samt rost. 

Förklarar på ett enkelt sätt hur fotosyntes och förbränning går till och på vilket sätt de hör ihop och bildar ett kretslopp.

Ge exempel och en enkel förklaring på olika typer av förbränning som cellandning och nedbrytning. 

Placera in olika upptäckter av material i tidsordning samt kunna ge exempel på hur de olika materialen upptäcktes. 
Vilken nytta vi människor fått av upptäckten av det nya materialet och hur den har påverkat våra levnadsvillkor och vår miljö. 

Namnge några personer som gjort viktiga upptäckter inom kemin t.ex. Curie, Berzelius, Scheele och Nobel, placera in dem i rätt århundrade och kunna ge exempel på  vilken upptäckt de är kända för. 

Förklara olika materials kretslopp från råvaras förädling - produkt - avfall - återgång till naturen och vikten av att vara rädd om naturliga råvaror. Det kan handla om tillexempel glas-, plast- eller metall-återvinning.  

Laborerar på ett säkert sätt, drar slutsatser utifrån resultatet och sammanställa laborationen i en tydlig dokumentation som går att följa. 

För att lära dig kommer du att:

Delta fokuserat vid lärarledda genomgångar och träna din anteckningsteknik. 

Diskutera med en kamrat, i liten grupp och i helklass.

Utgå från olika informationskällor som böcker, filmer samt bestämda hemsidor för att leta och sammanställa information kring olika frågeställningar. Du kommer även att få träna på din anteckningsteknik för att sammanställa relevant fakta. 

Bygga olika modeller av olika molekyler och kemiska föreningar. 

Genomföra laborationer och träna dig på att tolka resultat och dra relevanta slutsatser utifrån resultatet. 

Träna på att dokumentera vid laborationer. 

Du visar vad du kan när du:

Arbetar fokuserat på lektionerna

Deltar aktivt i diskussioner på lektionerna, både i helklass och i grupp.

Använder begrepp i dina resonemang, både skriftligt och muntligt. 

Laborerar på ett säkert sätt, drar slutsatser utifrån resultatet och kan sammanställa laborationen i en tydlig dokumentation som går att följa. 

Deltar i skriftliga och muntliga lektionsavstämningar och prov. 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Fotosyntes, förbränning och några andra grundläggande kemiska reaktioner.

Materiens kretslopp genom råvarors förädling till produkter, hur de blir avfall som hanteras och sedan återgår till naturen.

Några historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Äldre tiders beskrivningar av materiens uppbyggnad. Kemins förändring från magi och mystik till modern vetenskap.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till kemi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
Kemi åk 6 Vt 2021 "Kemiska reaktioner"
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback