Skolbanken Logo
Skolbanken

Åldrar:

3 - 4

Vi lär oss abc-123

Önnebacka förskola, Munkedal · Senast uppdaterad: 8 januari 2021

Tillsammans undersöker vi bokstäver, siffror och former

Kartläggning av barngruppen 

Vi har observerat att det är flera barn i gruppen visar stort intresse för bokstäver, siffror och former just nu och därför har vi valt att lägga lite extra fokus på dessa områden just nu.  

Att träna språk och matematik redan i förskolan har visat sig viktigt både för barnens fortsatta kunskapsinhämtande och främjar både deras språkutveckling, läs- och skrivutveckling såväl som deras matematiska förståelse. 

 

I början av arbetet kommer vi observera för att se vart de befinner sig kunskapsmässigt. Vi kommer även prata med barnen och fråga dem om det är något speciellt de vill lära sig inom dessa områden.

 

 

Mål 

Att barnen ska få en tilltro till sin egen förmåga bli mer delaktiga och få en ökad självständighet. 

* barnen ska få ett ökat ordförråd, få en ökad språkligförståelse, lära sig några bokstäver och dess bokstavsljud samt känna igen sitt namn. 

* barnen ska lära sig några siffror samt förståelse för att siffror representerar ett visst antal 

* barnen ska känna igen de vanligaste formerna och kunna se att allt runt oss är uppbyggt av olika former 

 
 

Genomförande/Arbetsmetoder 

Under samlingarna kommer vi gå igenom dagar, månader och år, räknar antal dagar i månaden och antal barn samt sjunga sånger och läsa ramsor kopplade till både språk och matematik. Vi kommer genom spel, lekar och olika skapande både inomhus och utomhus arbeta med dessa områden. 

 

Vi arbetar utifrån vart varje barn är och försöker utmana dem på olika sätt genom material och metoder för att stärka deras proximala utvecklingszon. Vi kommer jobba med stegvis lärande för att de ska få en djupare förståelse och kunskap.

 
 

Dokumentation 

Vi kommer dokumentera med hjälp av bilder, text och filmer vad vi gör i vårt arbete på unikum samt sätta upp dokumentation på väggarna. Barnen kommer få vara delaktiga i dokumentationen genom att de får vara med och ta eller välja bilder och filmer. De får vara med och säga vad vi ska skriva på Unikum samt vad som ska sättas upp på väggarna. 

 
Utvärdering - Uppföljning 

Vi kommer kontinuerligt utvärdera vårt arbete och barnens reaktioner på det och utifrån detta förändra och anpassa vårt arbete. 
I slutet av kvalitetsarbetet kommer vi genom observationer, dialog med barnen och gemensamma övningar undersöka vart de olika barnen befinner sig kunskapsmässigt för att se vad de lärt sig. 

       

Teoretisk utgångspunkt 

"Språket utgör redskap för både kunskapsutveckling och vänskapsutveckling, något som jag brukar kalla kunskapande och vänskapande. Språk handlar om att förstå och kunna göra sig förstådd – det är stort och viktigt under hela livet – ja, sannolikt avgörande för överlevnad." (Bruce. 2019)  

 
"Om vi ger barnen möjlighet att se samband och undersöka matematiska begrepp på utmanande, lustfyllda och konkreta sätt redan på förskolan finns det goda möjligheter att de bär med sig en förförståelse som de kan ha nytta av under hela sin skolgång." (Måhlstedt, 2014) 

  

 "Intresset för bokstäver väcks ofta tidigt hos barn, och i förskolan har vi chansen att hjälpa alla barn att lägga en god grund för läs- och skrivutvecklingen, kravlöst och lustfyllt."(Ashby, 2020) 
 

Referenser 

 

Bruce, Barbro. 2019. Barns bemästrande av språket. Förskoleforum 

 

Kihlstedt, Ann-Sofie. 2014. Lustfylld matematik med alla sinnen. Förskoleforum. 

 

Ashby, Elvira. 2020. Med fokus på språkljud. Förskoleforum 
https://forskoleforum.se/artiklar/med-fokus-pa-bokstavsljuden (hämtad 2021-01-06) 


Läroplanskopplingar

nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,

självständighet och tillit till sin egen förmåga,

ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,

intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Leka med ord
Lära känna sitt eget namn
Ramsräkna och koppla till siffror
Matematiska begrepp
Beebot och Bluebot
Geometriska figurer

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback