Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fritids - Harry Potter (General och Spion)

Skapad 2021-01-07 13:07 i Tullgårdsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola F – 6 Idrott och hälsa
Vi leker leken General och Spion i ny tappning, med HarryPotter-karaktärerna.

Innehåll

Beskrivning av aktivitet 

Leken är en slags kull och går ut på att två lag tävlar mot varandra mot bakgrund av böckerna om Harry Potter och hans magiska värld. Leken går ut på att lagen skall ta fast motståndarlagets Voldemort, när denne är tillfångatagen är leken slut.

 

Hur lägger du upp undervisningen utifrån ovan? Konkreta mål

Material/förberedelser:

En kortlek med HarryPotter-karaktärerna där respektive karaktär har en siffra/poäng delas ut till deltagarna (ett kort per elev).

Harry Potter 1, Dobby 3, Hedwig 4, Luna 5, Ginny 6, Draco 7, Hagrid 8, Snape 9, Ron 10, Sirius 11, Hermione 12, McGonagall 13, Dumbledore 14 och Voldemort 15. (Leken går också att leka med papperslappar eller vanliga spelkort).

Spelplanen är en stor yta (gärna med skog eller hinder att smyga kring).

Vardera laget har ett eget fängelse och en samlingsplats i anslutning till varandra - men avskilt det andra lagets.

 

Genomförande:

Deltagarna i båda lagen blir tilldelade en lapp med poäng. Det är viktigt att man inte avslöjar för motståndarna vilket kort/poäng man fått, men inom laget skall man visa och diskutera taktik innan leken startar.

Alla smyger runt och jagar alla. När två deltagare möts duellerar de med en trollstavsrörelse mot varandra i luften och båda visar upp sina lappar. Den som har högst poäng tar den andra tillfånga och sätter den i fängelse. Utandtaget är att Harry som har lägst poäng ändå kan ta Voldemort, men det är den enda Harry vinner över. Lagen kan befria en lagkamrat åt gången genom att ta sig till fängelset utan att bli fasttagen. Då får man föra fången i säkerhet till sin egen samlingsplats, ingen får ta fast paret under den tiden.

Det finns två i varje lag som är särskilt viktiga: Harry Potter och Voldemort. Voldemort för att han har högst poäng och Harry för att han är den ende som kan ta Voldemort. Det gäller alltså att skydda sitt lags Harry och Voldemort, utan att motståndarlaget får reda på vem som är vem (allt för snabbt).

 

Utvärdering  

Leken blandar strategiskt tänkande och taktik med fysisk aktivitet och ger eleverna chans att öva detta tillsammans på ett lustfyllt sätt. Utvärdering sker genom fritidsenkäten.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Normer och regler i elevernas vardag, till exempel i lekar och spel, och varför regler kan behövas.
  Lgr11  -
 • Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
  Lgr11  -
 • Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.
  Lgr11  -
 • Utevistelse under olika årstider, samt närmiljöns möjligheter till vistelse i naturen och på andra platser för fysisk aktivitet och naturupplevelser.
  Lgr11  -
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: